Canada e pregătită să ajute România cu exportul grâului blocat din cauza invaziei ruse
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Jahoo Clouseau)
Sursă foto: Pexels (Jahoo Clouseau)
Canada este pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina de invazia rusă, a declarat ministrul canadian al afacerilor externe, Melanie Joly, în cadrul unei teleconferinţe cu presa, după încheierea unei vizite în Germania şi Belgia, unde a participat la reuniunea miniştrilor de externe din G7 şi la o întâlnire bilaterală între Uniunea Europeană şi Canada, relatează EFE marţi.

Joly a adăugat că una dintre priorităţile ţărilor occidentale este de a facilita exportul de grâu ucrainean şi de a asigura următoarele recolte ale Ucrainei.

Potrivit AFP, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat sâmbătă că G7 examinează alternative la transportul de cereale ucrainene, din care o parte era exportată până acum pe calea ferată, în principal prin România. Dar a apărut un blocaj, deoarece Ucraina şi România au ecartament feroviar diferit, a spus ea, citată de DPA.

ONU a avertizat că blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră ar putea provoca foamete în Africa şi în Orientul Mijlociu, care depind de exporturile ucrainene pentru a-şi asigura necesarul, notează Agerpres.

Pentru a salva grâul Ucrainei, UE deschide ”coridoare de solidaritate”

Comisia prezintă un pachet de măsuri pentru deblocarea comerțului cu produse agricole către și dinspre Kiev, concentrându-se pe trenuri și camioane. 

Drumurile și căile ferate ca și ”coridoare de solidaritate” pentru distribuirea produselor agricole ucrainene în întreaga lume este una dintre măsurile din pachet.

Traseul terestru pare în momentul de față singura posibilitate de a ocoli blocajele din porturile de la Marea Neagră, cauzate de ocupația rusă. Și acesta este punctul central al planului lansat de Comisia Europeană de creștere a cantității de alimente pe care așa-zisul grânar al Europei o va putea livra națiunilor, care, în diverse părți ale lumii, depind de exporturile Kievului. 

”În urma invaziei Ucrainei de către Rusia și a blocării porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ale Ucrainei nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară mondială și există nevoia urgentă de a crea rute logistice alternative care să folosească toate modurile de transport” scrie Bruxelles-ul. 

Zeci de țări se confruntă cu penurii grave, în special de grâu, porumb și uleiuri vegetale, din cauza agresiunii ordonate de Vladimir Putin. În special afectate și expuse riscului de foamete sunt unele națiuni din Maghreb, cum ar fi Egiptul, și din Orientul Mijlociu, precum Yemen. De aici un plan de acțiune pentru crearea „coridoarelor de solidaritate”. 

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a precizat că aceasta este o cursă contra cronometru: „20 de milioane de tone de cereale trebuie să părăsească Ucraina în mai puțin de trei luni folosind infrastructura UE. Aceasta este o provocare gigantică, pentru care este esențială... (VEZI CONTINUAREA AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel