Canada: Trudeau exclude formarea unei coaliţii de guvernare, deşi nu mai are majoritate absolută
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Premierul canadian Justin Trudeau a exclus miercuri formarea unei coaliţii guvernamentale după ce formaţiunea sa, Partidul Liberal, a câştigat alegerile de luni cu o majoritate mult mai mică decât avea până acum, relatează DPA. 

'Pot să vă spun că nu avem în plan să formăm nici un fel de coaliţie, oficială sau informală', a spus Trudeau în prima sa conferinţă de presă după alegeri. Dar Trudeau a mai precizat că va colabora cu partidele de opoziţie şi că va discuta despre sprijin parlamentar pentru guvernul său minoritar. În privinţa priorităţilor cabinetului său, despre care a spus că va fi instalat la 20 noiembrie, premierul a evidenţiat acţiunea climatică şi costul vieţii.

Trudeau a mai declarat că intenţionează să continue un controversat proiect privind extinderea unei conducte petroliere, în ciuda opoziţiei exprimate de parlamentarii Noului Partid Democrat (social-democrat) şi ai Verzilor, pe al căror sprijin ar putea fi nevoit să se bazeze pentru a-şi trece proiectele prin legislativ.

Trudeau a ajuns la putere cu o majoritate absolută în 2015, dar mandatele liberalilor în parlamentul de la Ottawa s-au redus de la 177 la 157 în urma alegerilor de luni, cu 13 mai puţin pentru a forma o majoritate. În vârstă de 47 de ani, Trudeau era considerat la un moment dat un învingător fără probleme în alegeri, însă popularitatea sa a scăzut din cauza mai multor scandaluri şi a unor paşi greşiţi care l-au costat politic, inclusiv dezvăluirile că şi-ar fi vopsit faţa în negru în mai multe ocazii în tinereţea sa, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel