Urmărește emisiunea live
Canabis, legalizare. Canada, a doua țară unde este legal
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Canada a devenit miercuri prima ţară din G20 care a legalizat canabisul recreaţional, după aproape un secol de prohibiţie.

Legalizarea canabisului este o reformă istorică aşteptată atât de consumatorii acestui drog uşor, cât şi de pieţele bursiere, ce au părut cuprinse de euforie, relatează AFP. La trei ani după alegerea sa, guvernul liberal condus de Justin Trudeau a dus la îndeplinire unul dintre cele mai emblematice angajamente din campania electorală: Canada devine al doilea stat din lume care autorizează comercializarea şi utilizarea marijuanei în scopuri recreaţionale, după Uruguay, care a adoptat această măsură în 2013.

Implementarea acestei măsuri va fi examinată şi disecată atât de canadieni, care vor fi chemaţi anul viitor la urne pentru alegerile legislative, ale căror rezultate se anunţă incerte, dar şi de statele aliate guvernului de la Ottawa, dintre care unele au autorizat deja utilizarea canabisului în scopuri terapeutice.

Primul magazin legal de canabis

La miezul nopţii (02:30 GMT, miercuri), primul magazin legal de canabis şi-a deschis porţile în St. John's, capitala provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador, situată în zona Atlanticului de Nord. În Quebec, magazinele deţinute de Société québécoise du cannabis (SQDC) îşi deschid porţile la ora 10:00 (14:00 GMT). Pentru început, SQDC va avea douăsprezece magazine, însă vizează deschiderea altor unităţi - până la 150 în următorii trei ani. Provinciile Manitoba (centru) şi Alberta (vest) au decis să liberalizeze această industrie şi mai multe puncte de vânzare private vor fi deschise începând de miercuri.

Guvernul a dorit ca fiecare provincie să aibă posibilitatea de a organiza comerţul cu această plantă şi, de la Montreal până în Vancouver sau din Toronto în Winnipeg, fiecare regiune şi-a alcătuit propria sa strategie pentru gestionarea acestei pieţe profitabile, evaluată la aproximativ 6 miliarde de dolari (4 miliarde de euro) pe an, notează AFP. Însă, Doug Ford, premierul din Ontario (centru), l-a acuzat marţi pe Justin Trudeau că a lăsat pe umerii autorităţilor locale povara acestei reforme fără precedent. 'Unde este Justin Trudeau?', a spus conservatorul în faţa asociaţiei poliţiştilor din această provincie canadiană, cea mai înstărită şi cea mai populată din ţară.

Atacurile opoziției

Ca el, opoziţia conservatoare din Parlamentul din Ottawa şi-a multiplicat în ultimele zile atacurile împotriva acestei măsuri care, conform oponenţilor lui Trudeau şi unor medici, a fost precipitată şi ascunde mai multe pericole la adresa sănătăţii şi a siguranţei publice. 'Sunt cel puţin doi ani de când colaborăm cu diferite autorităţi guvernamentale', a răspuns marţi Justin Trudeau, repetând că legalizarea trebuie să permită restrângerea accesului minorilor la acest drog şi să 'elimine banii din buzunarele organizaţiilor criminale.

16% fumători

În campania electorală din 2015, Justin Trudeau a recunoscut că a fumat câteva ţigări cu marijuana, inclusiv pe vremea când a fost deputat în opoziţie. Însă, premierul canadian susţine că nu are de gând să repete experienţa. El nu intenţionează să cumpere sau să consume canabis odată ce va fi legalizat', a anunţat biroul său, marţi, pentru AFP.

Totuşi, pentru mulţi canadieni, data de 17 octombrie 2018 va rămâne o zi istorică şi, de la Pacific până la Atlantic, zeci de petreceri vor fi organizate pentru a sărbători această măsură, în special în Toronto şi Montreal.

Miliarde, pe bursă

Legalizarea canabisului recreaţional este de asemenea sărbătorită la bursa din Toronto, unde miliarde de dolari au fost investite în această nouă industrie în ultimele luni. Spre exemplu, liderul de piaţă, Canopy Growth, a câştigat 448% într-un an şi era evaluat marţi seara la 13,88 miliarde de dolari. Potrivit statisticilor oficiale, 16% din populaţia canadiană a fumat canabis în 2017, ceea ce reprezintă 773 tone de droguri uşoare. Pare inevitabil ca cei 120 de producători autorizaţi în prezent să nu reuşească să satisfacă toate cererile imediate.

Însă, pentru Bill Blair, ministrul responsabil cu Reducerea criminalităţii organizate, este posibilă reducerea cu 25% a veniturile de pe piaţa neagră până la sfârşitul anului şi aproximativ cu jumătate din aceasta în decurs de un an. 'Mulţi oameni cred că legalizarea este un eveniment, însă este un proces', a spus Blair pentru AFP. 'De aproape un secol, grupurile criminale au deţinut controlul deplin al pieţei, 100% din producţie şi distribuţie, şi au obţinut în fiecare an profituri de miliarde de dolari', a amintit el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel