Campus Roumanie. Cîmpeanu: România-Tunisia, parteneriat pentru învățământ
În cadrul evenimentului „Campus Roumanie”, care a debutat la 18 octombrie 2018, a avut loc primirea delegației reprezentanților mediului academic românesc, condusă de Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) și președinte al Consilului Național al Rectorilor din România, de către Slim Khalbous, ministrul Învățământului Superior și Cercetării Științifice din Republica Tunisiană.
Discuțiile din prima zi a evenimentului „Campus Roumanie”, au evidențiat interesul ambelor părți, română și tunisiană, pentru aprofundarea relațiilor inter-guvernamentale în domeniul educației și cercetării, precum și a dialogului și cooperării inter-universitare. Un element important al discuțiilor a fost acela privitor la importanța asigurării mobilității studenților și cadrelor universitare.
Sorin Mihai Cîmpeanu, șeful delegației române, a subliniat deplina deschidere a Consiliului Național al Rectorilor din România și a universităților afiliate acestuia pentru încheierea de acorduri de cooperare cu instituții similare din alte state. În acest sens, a oferit exemplul parteneriatelor încheiate în Maroc, Emiratele Arabe Unite, Portugalia, Ucraina etc. A exprimat satisfacția față de numărul tinerilor tunisieni care au ales să studieze în România, fapt care face ca, în prezent, aceștia să se afle pe locul al doilea în clasamentul comunităților de studenți străini din țara noastră (după aceia proveniți din R. Moldova). A subliniat, de asemenea, interesul pentru creșterea calității și pentru dezvoltarea continuă a sistemului de învățământ superior din România.
România, posibil partener strategic al Tunisiei
Ioan-Ștefan Groza, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale a prezentat sistemul de învățămînt superior românesc, sens în care s-a referit la procesul continuu de armonizare a acestuia la standardele europene și internaționale. A menționat importanța alăturării României la Procesul Bologna, în anul 1999. Secretarul de stat român a făcut trimitere, totodată, la diversitatea ofertei educaționale din România, precum și la faptul că 250 de programe de studii sunt oferite în limbi străine.
Gazda evenimentului, dl. Slim Khalbous, ministrul tunisian al Învățământului Superior și Cercetării Științifice, a evidențiat interesul țării sale pentru creșterea calității parteneriatelor încheiate de Tunisia cu alte state, și pentru înscrierea acestor cooperări într-o viziune strategică de dezvoltare a învățământului din Tunisia. A apreciat că România are potențialul de a fi un partener strategic al Tunisiei în domeniile educației și cercetării, pe care le privește în strânsă inter-dependență. A menționat aprecierea pentru calitatea apropierii României față de mișcarea francofonă, context în care a reaminit că Tunisia va organiza Summitul Francofoniei în anul 2020.
Tunisia, poartă de acces spre Africa
De asemenea, a fost amintit rolul Tunisiei de « poartă de acces » spre Africa, inclusiv în domeniul învățământului, interesul acesteia pentru programele europene, în special pentru programul « Orizont 2020 » și, nu în ultimul rând, tradiția Tunisiei în domeniul educației superioare (prima universitate din lumea arabă a fost înființată pe teritoriul său).
Dl. Dan Stoenescu, ambasadorul României la Tunis, a subliniat rolul strategic deținut în cooperarea bilaterală de relațiile în domeniul educației și de contactele people-to-people, în general. A adus în discuție, de asemenea, tradiția de dialog și colaborare româno-tunisiană care în decembrie aniversează 55 de ani de relații diplomatice.
Parteneriate româno-tunisiene
În cadrul Forumului universităților au fost prezenți reprezentanți ai 17 universități românești din centrele universitare București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Contanța, Galați, Ploiești, Pitești, Arad și Alba-Iulia. Cu prilejul întrevederilor dintre reprezentații celor 17 universități românești și 14 universități tunisiene participante la eveniment, au fost făcute prezentări ale acestora, au fost explorate posibilități concrete de cooperare și au fost încheiate o serie de parteneriate în acest sens. În aceeași zi, dl. Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei și președinte al Consilului Național al Rectorilor din România a vizitat împreună cu dl Dan Stonescu, ambasadorul României la Tunis, Institutul Francofon pentru Ingineria Cunoașterii și Formare la Distanță / « Casa AUF », prilej cu care s-a întâlnit cu membrii Direcției Informatică a AUF, implicați în pregătirea Conferinței « IDNEUF4 » care va reuni la București, în perioada 18-21 iunie 2019, miniștri responsabili cu învățământul superior din țările francofone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News