Campioana olimpică la aruncarea suliței în 1964, Mihaela Peneș, a murit - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Mihaela Peneș a murit la vârsta de 77 de ani. 

Citește și articolul = Un mare jurnalist român a murit. A comentat celebra finală a Cupei Campionilor Europeni Steaua – FC Barcelona

Mihaela Peneș a cucerit aurul la aruncarea suliței la Jocurile Olimpice la Tokyo din anul 1964.

”Drum lin printre stele, Mihaela Peneș!

A strălucit de la prima ediție de Jocuri la care la participat și a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat sulița dincolo de linia celor 60 m și a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme.

Victorie surprinzătoare la Jocurile Olimpice din 1964

A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simț și onestitate. Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965

A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint. În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă. Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil.

Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție.

Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999.

Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihneacă!”, a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pe rețelele sociale.

Foto

Sursa foto Facebook Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Mesaje de condoleanțe: ”Campioana olimpică Mihaela Peneș s-a stins discret, departe de ochii lumii!”

 

”Campioana olimpică Mihaela Peneș s-a stins discret, departe de ochii lumii! O veste tristă s-a rostogolit în această seară în mediile online: Mihaela Peneș (77 de ani), marea campioană a atletismului românesc, a urcat discret la cele veșnice. Vestea a fost anunțată de o altă mare campioană, Paula Ivan, și preluată de jurnalistul Inocentiu Voinea.

Mihaela Peneș se retrăsese de ani buni din prim-planul vieții cotidiene, iar singura persoană cu care mai ținea legătura era Paula Ivan.Născută pe 22 iulie 1947 la București, Mihaela Peneș a uimit lumea sportului mondial când a cucerit la numai 17 ani (Tokio 1964) titlul olimpic la aruncarea suliței. Vicecampioană europeană în 1966, Mihaela Peneș și-a completat palmaresul cu un bronz olimpic câștigat la Mexico City 1968.

Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis Clubul Sportiv Dinamo București, pe o rețeal socială.

”A zburat după sulița ei, spre ceruri...”

 

 

”A zburat după sulița ei, spre ceruri...Adio, Mihaela Peneș!Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume.

O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic. Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula. Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus.

Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani. I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. E prea proaspătă vestea. Nici Wikipedia n-a aflat...Adio, Mihaela Peneș!”, a scris Inocențiu Voinea, pe o rețea socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel