Campania la adresa BOR, o religie
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Într-un termen record pentru o țară unde autostrăzile se măsoară cu centimetrul, Catedrala Mântuirii Neamului a ajuns la primul nivel. Reproșurile au trecut, însă, de turla care va zgâria cerul.

De ce se construiește Catedrala Mântuirii Neamului se întreabă corul nemulțumiților, pe Net, în loc să se ridice școli, spitale, cămine de bătrâni?

Să le luăm pe rând, de la coadă la cap. Vârstnicii vor biserică, nu azil. Nu spun că nu există și bătrâni care își caută loc în cămin, deși moda nu e prea populară la noi. Ideea este că toate sondajele îi arată pe cei de vârsta a treia ca având cea mai mare încredere în Biserică. Dacă erau nemulțumiți de Catedrală, nu donau bani pentru asta.

Spitale sunt destule, problema e cu dotările și cu medicii. Eu unul n-aș vrea să mă consulte un preot și să se roage pentru mine un medic. Propunerea ca spitalele să treacă în administrarea, eventual proprietatea unor fundații, a dus la revolta din ianuarie. Deci, până una-alta,  Biserica nu are obligația să asigure tifon la chirurgie. Nici ciorbă la cantinele sociale. Dacă vrea să se implice, e bine că o face. Personal, nu aș dori să se implice foarte mult. În unele țări, masa gratis și școala religioasă merg mână în mână cu fundamentalismul. Să lăsăm și statului laic ceva de făcut, ca să-și justifice exsitența.

Apropo de școli, nu lipsa lor e problema, ci ceea ce se întâmplă în sala de clasă. Dacă în loc de Catedrală erau construite douăzeci de școli, în care se preda în același mod, aceleași materii inutile, după aceleași manuale tembele, era mai bine?

De când nu au mai avut românii un proiect împreună? Or avea prelații păcatele lor, dar campania la adresa Bisericii atacă singurul numitor comun pe care îl mai au românii, indiferent de clasa socială, preferințele politice, zona de reședință.

Cred că mulți au devenit anti-BOR din snobism, ca să fie altfel decât majoritatea. E drept că la asta contribuie și populismul unor politicieni, care aleargă după majorități facile, cu Biblia într-o mână și crucea în alta.

Mă deranjează cei care spun că nu se construiește o catedrală în timp de criză. Îmi aduc aminte de cenzorii din perioada dictaturii, care spuneau ”Acum nu e momentul!”. Dar când?

Și de ce, dacă nu le plac catedralele, stau la coadă să le viziteze pe cele din Europa?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel