Camere speciale pentru audierea copiilor. Melania Medeleanu: Holurile de la Parchete răsună de plânsetele copiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay
Asociația Zi de Bine susţine Ministerul Public şi creează trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România. 

"Un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil violat. Un copil martor al celor mai întunecate manifestări umane. Un copil victimă. Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat. E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inuman de des. Mai des decât am vrea să citim aici, negru pe alb, în cifre negre: una din cinci victime din dosarele procurorilor este un copil. Anul trecut: 2.111 copii.

Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este - paradoxal - și  bine, și rău. E bine, pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil își povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit sau oroarea căreia i-a fost martor. Își retrăiește drama. Sunt multe holuri de parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut. Uneori, nu o dată. Căci trebuie să răspundă întrebărilor mai multor reprezentanți ai instituțiilor", a scris Melania Medeleanu pe Facebook.

Trei camere dedicate audierii copiilor

"Pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni ne mobilizăm în Februarie. Pentru ei, impreuna cu Asociatia Victimelor Infractiunilor Sexuale (V.I.S.) facem #LocDeBine. Asociația Zi de Bine susţine Ministerul Public şi creează „Loc de Bine”, trei camere dedicate audierii copiilor, în cadrul a trei parchete de pe lângă tribunale din România. 

Ce este un #LocDeBine? Este mai mult decât o încăpere special amenajată pentru un copil traumatizat care trebuie să își amintească și să povestească prin ce a trecut pentru ca vinovații să fie pedepsiți. E un spațiu în care copilul să se poată simți în cât mai mare siguranță, să capete curaj să vorbească despre experiențe traumatizante cu un risc cât mai mic de retraumatizare.

Nu doar că putem să facem asta împreună, TREBUIE să o facem! Trebuie să le oferim copiilor victime sau martori ai infracțiunilor grijă și ocrotire atunci când ajung la audieri. Grijă și ocrotire înseamnă #LocDeBine", a anunțat Melania Medeleanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel