Camere secrete descoperite în Castelul Corvinilor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Pxhere
Pxhere
Pe măsură ce lucrările de restaurare la Castelul Corvinilor din Hunedoara au avansat, s-au făcut mai multe descoperiri.

Lucrările de restaurare începute în 2019 la Castelul Corvinilor din Hunedoara vor trebui finalizate în acest an.

Pe măsură ce au avansat, arheologii și constructorii au scos la iveală încăperi și vestigii necunoscute publicului. Unele au rămas inaccesibile de peste un secol și jumătate, când un incendiu puternic a mistuit monumentul istoric și a distrus tavane, podele, căi de acces porți și scări spre aceste locuri. „Lucrările de restaurare demarate în 2019 aduc vizitatorilor Castelului Corvinilor noi spații de vizitare, care au apărut prin refacerea anumitor planșee, în special în Turnul alb și în zona Palatului Bethlen. În Turnul alb a fost refăcută cursiva din lemn, care a fost distrusă de incendiul din anul 1854, iar în momentul în care restaurarea va fi finalizată, vizitatorii vor putea accesa toate etajele de apărare ale turnului”, a spus arheologul Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, pentru Radio România Actualităţi.

Potrivit acestuia, o altă încăpere scoasă la iveală în urma lucrărilor se află pe latura estică a Palatului Bethlen. „Și aici, prin refacerea unui tavan prăbușit după incendiul din 1854, vizitatorii vor putea accesa respectivul spațiu nou apărut și, în același timp, sufrageria Palatului Bethlen”, a precizat Sorin Tincu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.

Ce s-a descoperit

În 2020, restaurarea Castelului Corvinilor a dus la descoperirea unei încăperi subterane necunoscute până atunci, aflată la subsolul Aripii Zolyomi. „Prevăzută cu o scară din lemn, ea a ieșit la iveală odată cu efectuarea lucrărilor de restaurare a paramentului în zona respectivă. Subsolul face parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor, are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă”, informa Primăria Hunedoara.

Tot în timpul lucrărilor de restaurare, în 2020, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. De asemenea, la etajul Turnului vechi de poartă o plombă fragil montată într-o veche intrare a dus la descoperirea altei încăperi, care păstra o parte din fresca de secol al XV-lea, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime.

Incendiul care a făcut scrum Castelul Corvinilor

În seara de 13 aprilie 1854, flăcările au cuprins partea nordică a Castelului Corvinilor, iar vântul puternic a făcut ca până dimineaţă tot acoperişul, pardoselile şi tavanele din lemn să fie prefăcute în scrum. Potrivit relatărilor unor istorici, incendiul ar fi izbucnit lângă turnul de poartă, din neglijenţa pretorului plasei Hunedoara, Dombrády, şi s-a extins foarte repede, transformând din nou castelul în ruină, până în anul 1868 când, sub conducerea arhitectului Francisc Schultz, au început lucrările de restaurare a castelului. Se crede, de asemenea, că acoperişul castelului ar fi fost lovit de un fulger în partea de nord in timpul unei furtuni, la ora 23, în noaptea de 13 aprilie 1854.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel