“Camerata Regală” într-un concert de poveste la Ateneul Român
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Camerata Regală , ansamblu aflat sub  Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României , susține  Concertul extraordinar de Craciun  sâmbătă, 17 decembrie, la ora 20.00, la  Ateneul Român . Evenimentul se va desfășura sub bagheta maestrului  Sabin Păutza,  compozitor, dirijor şi profesor, un profesionist de excepție, considerat a fi Leonard Bernstein al României.

În program vor fi lucrări din creația compozitorilor Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns, Joseph Haydn, Franz Waxman, Sabin Păutza, Leroy Anderson și Leonard Bernstein, lucrări special alese pentru a transmite emoția și energia sărbătorilor de iarnă.

Concertul este unul inedit, aducând pe scenă șase soliști talentați cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, câștigători ai concursului național desfășurat de Bancpost și Camerata Regală - Șansa ta: Cristiana Achim (pian), Ștefan Aprodu (vioară), Mălina Ciobanu (vioară), Ioana Maria Tudor (vioară), Isabela Voropciuc (pian) și Cornelius Zirbi (violoncel). Concursul a fost adresat elevilor din clasele IX – XII ce studiază muzica în cadrul celor 17 licee de profil din țară.

Marius Constantinescu va fi gazda acestui eveniment și va însoți audiența în călătoria muzicală propusă de Camerata Regală.

Citește și: Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian și Toma Dimitriu închid stagiunea de jazz de la ARCUB

Stagiunea Regală 2016-2017 este organizata in parteneriat cu BANCPOST, program prin care banca este alaturi de tinerele talente și contribuie astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg.Concertele de muzică de cameră – adevărate spectacole de sunet – propun incursiuni în operele unor compozitori celebri și nu numai, cu scopul de a aduce în atenția publicului muzica de calitate. 

Sabin Păutza a fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţă al ansamblului. În 1985 a debutat în dubla calitate de dirijor şi compozitor pe cea mai importantă scenă muzicală a SUA, Carnegie Hall din New York. După anul 1990, dirijează frecvent şi în România, fiind invitatul tuturor orchestrelor simfonice inclusiv al Filarmonicii „George Enescu“ şi al Orchestrei Naţionale Radio. Creaţia compozistică a lui Sabin Pautza este impresionantă. A scris muzică pentru piese de teatru, a compus muzică vocal simfonică, muzică simfonică, lucrări pentru vioară, violă, clarinet, trompetă, lieduri, muzică uşoară, muzică de jazz, studii de muzicologie. A primit numeroase distincţii în ţară şi în străinătate ca dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City - Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).

Citește și: EXCLUSIV. Festivalul Filmului de la Torino, "tânăr, transgresiv, punk"

Cristiana Achim are 16 ani și este elevă a Colegiului National de Arte „Dinu Lipatti" din București, la clasa de pian a prof. dr. Alina Balaban. Îndrumată în activitatea pianistică în perioada 2007-2014 de către prof. dr. Adriana Alia Bocăneanu, Cristiana Achim a câștigat peste treizeci de premii la concursuri naționale și internaționale.  În urma unei audiții in fața pianistei Elizabeth Sombart, Cristiana Achim a fost selectată pentru a deveni membră a Fundației Resonnance, cu care susține numeroase recitaluri caritabile.

La doar 13 ani, Ştefan Aprodu studiază vioara la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Magdalena Ursu. Este multiplu olimpic la vioară şi câştigătorul a peste patruzeci de premii, atât naţionale și internaţionale. A susţinut zeci de recitaluri în București și în țară, precum și în străinătate.

Mălina Ciobanu a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, cu profesorul Calistrat Catargiu, la Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă” din Iași. În anii ce au urmat a studiat cu violoniștii Anton Diaconu și Sherban Lupu. În prezent, Mălina studiază sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean. La 18 ani, Mălina are un repertoriu impresionant de premii şi concerte susţinute atât în țară, cât și în străinătate. A impresionat juriul la toate concursurile la care a evoluat, câștigând premii I și premii speciale.

Ioana Maria Tudor are 17 ani și este elevă la clasa profesoarei Magdalena Ursu la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti”. Studiază vioara de la vârsta de 7 ani, iar până în prezent a câștigat premii la concursuri naționale și internaţionale, precum și la olimpiadele naționale. Ioana participă la numeroase festivaluri internaţionale de orchestră, masterclassuri și concerte cu orchestra în calitate de solist și concert-maestru.

Pianista Maria Izabela Voropciuc, în vârstă de 14 ani, urmează Liceul de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, la clasa profesoarei Annamaria Manfredi, care o introduce în lumea minunată a pianului şi a muzicii clasice.  Participă  la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, precum și la Olimpiadele Naţionale de Interpretare Muzicală, unde se numără constant printre câştigători. În 2016 a interpretat la Ateneul Român Concertul pentru 4 piane BWV nr. 1065 de J.S. Bach, alături de Camerata Regală la invitaţia pianistei Elizabeth Sombart sub bagheta dirijorului Pierre Vallet.

Citește și: Premieră cu "Furtuna" de William Shakespeare la Teatrul Naţional Iaşi

Cornelius Zirbo studiază la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti"din București, la clasa prof. Octavian Lup. A beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională, fiind unul dintre cei șase muzicieni selectați pentru al treilea sezon al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton (Paris). A concertat în mai multe orașe din Cehia în cadrul South Bohemian Festival 2016. Este laureat a numeroase concursuri din țară și din străinătate. Ca urmare a câștigării locului I la Concursul StreichWerk de la Berlin, Cornelius deține un violoncel STREICHWERK Domenico Montagnana.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat a avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia Regele Mihai al României pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel