Camera secretă a lui Michelangelo, deschisă publicului la Florenţa
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
 Michelangelo Buonarroti
Michelangelo Buonarroti
La 454 de ani de la naşterea lui Michelangelo, autorităţile din Florența vor deschide camera secretă, unde artistul s-a ascuns timp de trei luni de familia Medici, în 1530,  potrivit platformei Wanted in Rome.

Camera secretă, în care Michelangelo a trăit ascuns timp de trei luni, va fi deschisă pentru prima dată pentru public în a doua parte a anului. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Florența vineri, când se împlinesc 545 ani de la naşterea lui Michelangelo.

Michelangelo Buonarotti, personalitatea marcantă a Renaşterii italiene, este cunoscut pentru lucrări fundamentale pentru istoria artei occidentale, precum Capela Sixtină, Pietà, David, Moise sau Laocoon şi fiii săi.

În anul 1530, Michelangelo a dispărut şi timp de trei luni nu există nicio relatare oficială privind activitatea sa.

Michelangelo a trăit ascuns într-o cameră secretă de sub capela familiei Medici din bazilica San Lorenzo. Artistul ar fi evitat reacţia familiei Medici la întoarcerea acestora din exil.

În acel moment, Michelangelo avea 55 de ani şi era îngrijorat că familia de nobili ar putea să se răzbune pe el. Artistul susţinuse revolta care încercase să îi înlăture de la putere.

Artistul a petrecut cele trei luni de vară într-o cameră îngustă de doi pe şapte metri. Camera nu avea ferestre şi intrarea se făcea prin tavan. În perioada petrecută în ascunzătoare, artistul a desenat şi a realizat mai multe studii pentru lucrările pe care le pregătea în acei ani. Între schiţele realizate acolo se numără şi prelucrări ale statuii lui David şi secvenţe care s-au regăsit ulterior pe Capela Sixtină.

Pereţii micii încăperi sunt acoperiţi de schiţe în cărbune şi cretă. Între acestea se găseşte şi o imagine care se bănuieşte că ar fi un autoportret.

În cele din urmă, familia Medici i-a permis lui Michelangelo să reia munca la mormintele familiei, chiar în capela sub care şi-a petrecut vara în ascunzătoare.

Camera a fost descoperită abia în 1975, când curatorii au avut surpriza să vadă pentru prima dată desenele realizate de Michelangelo cu sute de ani înainte, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel