Data actualizării:
Data publicării:

Camera Deputaților, măsuri după ce hackerii au spart serverele în ianuarie: "Se aplică uniform, indiferent de funcţia ocupată"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Camera Deputaților ia măsuri de securitate cibernetică, după incidentul din ianuarie.

Accesul la internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme la Camera Deputaţilor.

Potrivit unei informări a secretarului general al Camerei, prezentată marţi în Biroul permanent, decizia a fost luată în urma incidentului cibernetic din ianuarie.

"În contextul incidentului cibernetic survenit în luna ianuarie a acestui an, Camera Deputaţilor a implementat un prim set de noi măsuri de securitate ce vizează utilizatorii, în conformitate cu recomandările instituţiilor implicate în investigarea acestui incident. În scopul sporirii gradului de protecţie cibernetică, accesul la Internet, prin cablu sau Wi-Fi, a fost limitat pentru anumite categorii de servicii sau platforme, incluzând Botnet, File-Sharing, P2P, Proxy, Remote-Access şi Storage-Backup, cu excepţia serviciilor oferite de Google, Apple, Adobe şi Microsoft şi Video-Streaming, cu excepţia Youtube, Facebook, Instagram şi Twitter", se arată în informare, potrivit Agerpres.

"Se aplică uniform tuturor persoanelor care utilizează infrastructura de date a instituţiei"

Potrivit documentului, "în completarea acestor măsuri, accesul la serviciul de INTRANET şi la Mapa de Birou Permanent a fost ajustat pentru a fi disponibil exclusiv din interiorul instituţiei, pentru a limita potenţialele vulnerabilităţi".

"Menţionăm că aceste restricţii şi limitări se aplică uniform tuturor persoanelor care utilizează infrastructura de date a instituţiei, fără excepţii, indiferent de funcţia ocupată. Această abordare uniformă sporeşte nivelul de securitate cibernetică, răspunzând în acest mod la recomandările autorităţilor competente în domeniul securităţii informatice", se mai arată în documentul citat.

De asemenea, potrivit unei informări a Direcţiei Informatică şi Telecomunicaţii, în cursul unor inspecţii efectuate în urma unor declaraţii publice ale grupului AUR, "s-a identificat existenţa unei reţele neautorizate, formate din dispozitive TP-Link care nu aparţin Camerei Deputaţilor şi care sunt conectate la reţeaua internă, reprezentând astfel un risc semnificativ pentru securitatea cibernetică a instituţiei". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel