Cambridge Analytica. Facebook stia de riscuri. Nota internă care iese la iveală
Dezvăluirea unei note interne în care unul din responsabilii Facebook afirma încă de acum doi ani că reţeaua socială este hotărâtă să crească fie şi cu preţul expunerii utilizatorilor săi la riscuri a adâncit, vineri, problemele cu care se confruntă compania fondată de Mark Zuckerberg, relatează AFP şi BBC.
"Adevărul crud este că credem în asemenea măsură în conectarea oamenilor încât orice ne permite să conectăm cât mai mulţi oameni între ei şi cât mai des posibil ni se pare ceva bun" - scria în iunie 2016 Andrew Bosworth, considerat un apropiat al lui Zuckerberg, în nota dezvăluită joi de site-ul Buzzfeed.
Textul menţionează că aceste conexiuni le permit utilizatorilor să-şi găsească, de exemplu, sufletul-pereche sau să evite un suicid, dar autorul ridică şi problema unor consecinţe negative. "Este posibil ca acest lucru să coste vieţi, prin expunerea oamenilor la hărţuire. Este posibil ca cineva să moară într-un atac terorist coordonat prin intermediul instrumentelor noastre", a mai afirmat atunci Bosworth.
Se delimitează de document
Într-un comunicat difuzat joi, acesta se delimitează însă de documentul pe care l-a semnat acum doi ani. "Nu sunt de acord cu acest text astăzi şi nu eram nici când l-am scris" - mărturiseşte el. "Obiectivul acestei note, la fel ca al multor altora pe care le-am elaborat pentru uz intern, era de a aduce în discuţie subiecte care meritau, după părerea mea, mai multe discuţii în cadrul companiei", a explicat Bosworth.
La rândul său, Zuckerberg l-a calificat, la solicitarea AFP, pe colaboratorul său drept un lider talentat, dar care face uneori afirmaţii provocatoare. "Este unul dintre cei cu care cei de la Facebook, inclusiv eu, sunt cel mai mult în dezacord", a precizat Zuckerberg.
Contradicții majore
"Nu ne-am gândit niciodată că scopul scuză mijloacele. Recunoaştem că a-i conecta pe oameni nu este suficient în sine. Trebuie să ne preocupăm şi să-i facem pe oameni mai apropiaţi unul de celălalt", a subliniat fondatorul Facebook.
Chiar dacă prin această notă Bosworth nu a urmărit decât să-şi pună colegii în faţa unor întrebări dificile, textul lasă să se înţeleagă că managerii Facebook erau conştienţi de riscurile presupuse de conectarea la reţeaua socială şi de expunerea de păreri şi date personale.
Facebook se află în plin scandal după ce s-a aflat că datele a circa 50 de milioane de utilizatori ai săi au fost folosite de societatea britanică de consultanţă Cambridge Analytica, implicată şi în campania electorală din 2016 a preşedintelui american Donald Trump. Facebook a remis deja o serie de documente justiţiei din statul New York şi s-a angajat să coopereze pe deplin în ancheta lansată în legătură cu acest scandal, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News