Data publicării:

Călin Popescu Tăriceanu: Constituția nu trebuie peticită, iar regionalizarea, după modelul Germaniei

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit vineri, în cadrul discursului ținut la Congresul UDMR de la Cluj, de necesitatea revizuirii Constituției, însă nu în sensul de "peticire", așa cum s-a procedat până acum, ci de rescriere a legii fundamentale într-o formulă complet nouă.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit și de importanța rezolvării procesului de regionalizare a României, care ar putea determina diferitele zone să intre într-o competiție benefică, cu rezultate bune pentru întreaga țară și mai ales pentru economie.

'Revizuirea Constituției din păcate, până în momentul de față, tinde să fie mai degrabă o operațiune de peticire, de corectare a actualei Constituții. Eu cred că România are nevoie de ceva mai mult. Și anume de o Constituție complet nouă, de o nouă viziune, care să reflecte atât starea actuală de evoluție a societății românești și a societăților democratice în general, cât și să arunce o privire în perspectivă.

Și pentru că vorbim de revizuirea Constituției mi-aș permite să abordez și problema regionalizării care este strict legată de revizuirea Constituției', a declarat Tăriceanu.

Citește și: Vasile Blaga (PNL) vrea parteneriat pe 10 ani cu UDMR

Acesta a explicat că de foarte multe ori a întâlnit, în discuțiile legate de regionalizare, întrebări legate de aspectul administrativ al relocării unor instituții și a precizat că nu aceasta este esența regionalizării.

'Din păcate, până în prezent, impresia mea este, și poate dacă greșesc îmi cer scuze, că proiectul de regionalizare este privit mai degrabă ca o operațiune pur administrativă.

Dacă vrem să facem o greșeală, vă garantez că adoptând un proces de regionalizare care se bazează pe o viziune sau un obiectiv administrativ, atunci eșecul e garantat. Am auzit nu o dată, mergând în țară, întrebări de genul: în viitorul proiect de regionalizare administrația fiscală în ce oraș este, unde va fi direcția de sănătate și așa mai departe. Dragii mei concetățeni, regionalizarea nu este despre relocarea birocrației, regionalizarea este despre un proiect prin care România să devină mai eficientă și mai competitivă', a afirmat președintele Senatului.

Citește și: Ponta, la Congresul UDMR: "Fac un apel extrem de important"

El a dat chiar ca exemplu tipul de regionalizare care există în Germania și a povestit că deși împărțirea acestei țări în landuri s-a făcut după al Doilea Război Mondial cu scopul de a ține în frâu dezvoltarea ei pentru a nu redeveni o mare putere militară, totuși efectul a fost că Germania a devenit o mare putere economică.

'Un model bun este cel al Germaniei. Germania, după război, din considerente politice, legate de teama țărilor aliate de a nu vedea din nou în Germania o mare putere militară, au hotărât împărțirea ei în landuri. Dar în același timp, tocmai pentru a evita pericolele au hotărât un guvern central slab și au dat autonomie foarte multă landurilor. Ceea ce inițial s-a dorit a fi o armă pentru menținerea Germaniei ca o țară slabă s-a dovedit în final că a fost arma cu care Germania a câștigat competiția pe toate planurile și mai ales economic', a spus Tăriceanu. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel