Calendarul zilei, 24 mai. Data nașterii PNL. 477 de ani de la moartea lui Copernic
Pe 24 mai se împlinesc 476 de ani de la moartea astronomului polonez Nicolaus Copernic, cel care a afirmat că Pământul se învârte în jurul Soarelui, nu invers, aşa cum se credea anterior. Teoria lui a fost recunoscută definitiv în secolul al XVII-lea.
Nicolaus Copernic (1473-1543), a fost astronom, matematician, economist, preot şi prelat catolic, iar cea mai importantă realizare a sa este dezvoltarea teoriei heliocentriste privind sistemul solar. Copernic este considerat unul dintre întemeietorii astronomiei moderne şi iniţiatorul unei revoluţii ştiinţifice, deschizând calea pentru alţi reformatori ai ştiinţei.
Teoria heliocentristă este rodul unei munci de 40 de ani, dovedind inconsistenţa teoriei geocentriste a lui Ptolemeu şi demonstrând ca Pământul este o planetă că şi celelalte, ceea ce a exercitat un impact foarte puternic asupra mentalităţii Evului Mediu.
Teoriile lui Nicolaus Copernic, expuse în lucrarea "De Revolutionibus Orbium Coelestium", au fost condamnate oficial de Papa Paul V, în anul 1616.
Semnificaţii ale zilei de 24 mai
1686 – S-a născut fizicianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit". A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade. (d. 16 septembrie1736)
1819 - SS Savannah începe călătoria istorică plecând din Georgia, Statele Unite spre Liverpool, Anglia și devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul. A ajuns la destinație la 30 iunie fiind salutată de sute de bărci și un vas de război.
1844 – Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic.
1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a întreprins o vizită la Constantinopol pentru a obţine recunoaşterea noii Constituţii.
1875 - A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
1883 - Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.
1903 - Este inaugurat Castelul Pelișor
1908 - A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa" din București, în prezența regelui Carol I.
1914 – A încetat din viaţă istoricul literar Pompiliu Eliade, care s-a consacrat studiului relaţiilor franco-române şi promovării literaturii franceze în România (n. 13 aprilie 1869).
1923 – S-a născut scriitorul Ion Caraion (Stelian Diaconescu): „Enigmatica nobleţe", „Tristeţe şi cărţi", „Cimitirul din stele" (d. 21 iulie 1986).
1935 – România şi Germania au încheiat un Acord de plăţi.
1941 - Se naște Bob Dylan, poet, compozitor, cântăreț, chitarist și actor american
1944 – A încetat din viaţă Nicolae Petraşcu, critic literar şi prozator. (n. 5 decembrie 1859)
1956 – A avut loc prima ediţie a concursului Eurovision.
1990 - A luat ființă, la București, Teatrul „Masca", singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News