Data publicării:

Calendarul zilei, 21 aprilie. Ziua întemeierii Romei

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
"Ab urbe condita!", strigătul în latină în momentul întemeierii Romei
"Ab urbe condita!", strigătul în latină în momentul întemeierii Romei
Pe 21 aprilie, 753 î.e.n., Romulus punea piatra de temelie a Romei, oraş care de-a lungul istoriei avea să fie capitala unei monarhii, a unei republici şi a unui imperiu.

Ab urbe condita! Astfel a răsunat deasupra celor Şapte Coline, strigătul triumfător în latină care anunţa fondarea Romei în anul 753 înainte de Hristos. Conform miturilor Lumii Antice, Roma a fost întemeiată şi ridicată la rang de capitală în data de 21 aprilie 753 de către doi fraţi gemeni, cu atribute de semizei. Este vorba evident de Romulus şi Remus.

Tot conform legendelor se pare că în decursul unei certe violente între cei doi, ceartp care avea ca obiect locul amplasării viitoarei aşezări, Romulus l-a ucis pe Remus, iar oraşul i-a preluat numele. 

Altă legendă ne povesteşte despre o femeie misterioasă pe nume Roma, care a navigat spre Peninsula Italică alături de căpetenia tracă Eneas şi restul supravieţuitorilor căderii cetăţii Troiei.

Principalele semnificaţii ale zilei de 21 aprilie:

1699 - A murit Jean Racine, clasic al dramaturgiei franceze ("Berenice", "Ifigenia", "Fedra", „Britannicus") (n. 21 decembrie 1639).

1816 - S–a născut scriitoarea Charlotte Brontë ("La răscruce de vânturi", "Jane Eyre") (m. 31 martie 1855).

1864 - S-a născut economistul şi sociologul Max Weber. (m. 14 iunie 1920).

1877 - Artileria turcă bombardează malul românesc al Dunării: Brăila, Calafat, Bechet, Olteniţa şi Călăraşi.

1882 - La Petersburg, a fost încheiat un acord între România şi Rusia, cu privire la lichidarea datoriilor din războiul din 1877-1878.

1915 - S–a născut actorul Anthony Quinn (m. 3 iunie 2001).

1971 - A murit filosoful Nicolae Bagdasar ("Filosofia contemporană a istoriei", "Teoreticieni ai civilizaţiei", „Istoria filosofiei româneşti"). (n. 5 feb. 1896).

1992 - Se semnează, la Bucureşti, Tratatul germano–român privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

1993 - La Tiraspol a început procesul grupului de patrioţi români condus de Ilie Ilaşcu.

1995 - După zece zile de marş, la temperaturi de –20 de greade - –30 de grade, inginerul Teodor Gheorghe Negoiţă, directorul Programului Românesc de Cercetări Polare, atingea, la ora 6:00 dimineaţa (ora Bucureştiului), Polul Nord.

2002 - Comisia Europeană a solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să aprobe aplicarea, începând cu luna iunie, a unor taxe vamale de 100% la o serie de mărfuri importate din Statele Unite, în replică faţă de majorarea de către autorităţile de la Washington a taxelor de import la produsele siderurgice.

2010 - A murit Juan Antonio Samaranch, preşedintele al Comitetului Internaţional Olimpic. (Sursa: descopera.ro)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel