Data actualizării:
Data publicării:

Calendar Ortodox - 4 martie 2024. Sfântul care a avut un leu ca ucenic de mănăstire

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Calendar Creștin Ortodox. Pe data de 4 martie este prăznuit Sfântul Gherasim. El apare reprezentat în icoană împreună cu un leu.

Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul al 7-lea. Sfântul s-a retras în pustiul Tebaidei, după ce s-a călugărit. Sfântul a întâlnit într-o zi un leu fioros care avea o mare suferință. Avea un spin care îi intrase în labă. Sfântul Gherasim i-a scos spinul şi, din acel moment, s-a întâmplat un lucru uimitor. Leul nu a mai dorit să îl părăsească pe sfânt.

În acel timp, la mănăstire, călugării aveau un catâr, cu care aduceau apa de la râul Iordan. Sfântul l-a pus pe leu să îl păzească pe măgăruș. Leul îndeplinea cu bucurie această ascultare. Însă, într-o zi, leul s-a depărtat cam mult de catâr și a adormit. Câţiva negustori care treceau cu o caravană de cămile prin zonă au văzut catârul singur și l-au luat cu ei și și-au continuat drumul.

Sfântul Gherasim a văzut că lipseşte catârul de la mănăstire și a crezut că leul l-a mâncat. Sfântul i-a spus acestuia: "Lucrul pe care îl făcea catârul îl vei face tu, slujind trebuinţele mănăstirii". Leul s-a făcut imediat ascultător şi a început să care zilnic apa de la Iordan pentru mănăstire. Practic, leul făcea treaba măgărușului.

Într-o zi, a venit la mănăstire un ostaș pentru a îi cere Sfântului Gherasim să se roage pentru el. Ostașul, văzându-l pe leu, i s-a făcut milă de el. Mai mult, acesta a dat călugărilor trei galbeni ca să cumpere un catâr pentru căratul apei și, astfel, să îl elibereze pe leu de povară aceasta. Leul a rămas însă tot în mănăstire, pe lângă avva Gherasim.

După ceva timp, negustorul care luase catârul a venit la Ierusalim cu scopul de a vinde grâu. A dus cu sine și catârul pe care îl luase. În momentul în care trecea Iordanul alături de catâr și cămilele sale, s-a întâlnit cu leul. Negustorul s-a speriat de moarte și a lăsat și catârul și cămilele și a rupt-o la fugă. Atunci leul a luat catârul de frâu, așa cum făcea și înainte, și s-a întors la Sfântul Gherasim nu doar cu măgărușul, ci și cu trei cămile încărcate cu grâu.

Când l-a văzut, Sfântul Gherasim s-a bucurat extrem de mult, nu neapărat că își recuperase catârul, ci, mai ales, a văzut nevinovăția și ascultarea leului. Drept răsplată, bătrânul i-a pus numele Iordan. Leul Iordan a rămas ascultător Sfântului în continuare iar timp de 5 ani nu a plecat de la mănăstire. Timpul a trecut și Sfântul Gherasim a trecut la Domnul. În acea vreme, Iordan nu s-a aflat la mănăstire și nu șita de pierderea suferită.

Când a venit la mănăstire, leul l-a căutat pe Sfânt Gherasim. Ucenicul sfântului i-a spus că: 'Iordane, Starețul nostru s-a dus la Domnul'. Ucenicul l-a dus la mormântul Cuviosului Gherasim. Atunci leul a început să răcnească și și s-a așezat lângă mormânt. De îndată a murit și el.

Morala

"Însă aceasta s-a făcut nu pentru că leul a avut suflet cuvântător, ci Dumnezeu a voit să preamărească pe cel ce L-a preamărit pe El, adică pe Sfântul Cuviosul Gherasim, nu numai în viaţă, ci şi după moarte. Apoi să ne arate nouă, câtă ascultare aveau fiarele către Adam în Rai, mai înainte de a lui neascultare şi cădere din Rai". (Vieţile Sfinţilor)

Tot astăzi, 4 martie, Biserica Ortodoxă îi mai prăznuiește pe Sfinţii Mucenici Pavel şi Iuliana.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel