Noul an evreiesc 5777 începe cu Roş Haşana. Timp de două zile sunt reamintite responsabilităţile faţă de Divinitate şi se face un bilanţ al anului trecut. Un obicei important este suflatul printr-un corn de berbec numit şofar ca simbol pentru trezirea poporului pentru a medita la fapte trecute şi schimbarea în bine a celor rele.
Roş Haşana este un moment de reevaluare a vieţii, de rugăciune pentru iertarea faptelor rele şi de schimbare în bine pentru anul care începe, după cum a precizat rabinul Rafael Shaffer: "După tradiţia noastră, în această zi se împlineşte un nou an de la a şasea zi a creaţiei, ziua în care a fost plămădit primul om, ziua în care a fost ispitit, a căzut în ispită, a fost judecat, s-a căit şi căinţa i-a fost primită. De aici i se trage atât numele, Roş Haşana, care înseamnă "capul anului", cât şi rostul, ziua în care faptele fiecăruia dintre noi sunt amintite spre a fi aduse la judecată", potrivit romania-actualitati.ro.
Roş Haşana începe ciclul celor mai importante sărbători evreieşti, fiind urmată, la zece zile, de Yom Kippur — "Ziua pocăinţei".
Cărțile sfinte spun că această perioadă, a Anului Nou, este dedicată exclusiv judecății, soarta omului urmând să se pecetluiască la următoarea mare sărbătoare, Yom Kippur, ziua ispășirii. Zilele dintre Rosh Hashanah și Yom Kippur (zece la număr) sunt considerate ca făcând parte din procesul sărbătorii și sunt numite în ansamblu Cele zece zile ale căinței. Aceste zile au o încărcătură religioasă aparte, culminând cu Ziua Răscumpărării (Yom Kippur).
Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru
Oriunde s-ar afla în lume, evreii respectă cu sfințenie tradițiile de Rosh Hashanah. În aceste zile se sună din shofar, un instrument tradițional făcut dintr-un corn de berbec. Obiceiul face trimitere la ceea ce este scris în Biblie: "Treziți-vă din somnul vostru, voi, cei adormiți, și amintiți-vă de creatorul vostru". De asemenea, evreii merg la o apă sau la un turn de apă și își aruncă în mod simbolic păcatele.
În aceste zile se mănâncă, în primul rând, măr înmuiat în miere (ca să prefigureze un an dulce), cap de pește (pentru ca fiecare să fie "cap" și nu "coadă"), rodii și multe alte fructe. Un salut obișnuit în această perioadă, în afară de "Șana Tova" ("Să ai un an bun"), este Chativah Tova sau un înscris pozitiv în cartea lui Dumnezeu.
Conform calendarului iudaic, anul care începe poartă cifra de 5777. Anul Nou evreiesc nu are o dată fixă, deoarece calendarul iudaic este lunar, schimbându-se după apariția astrală a Lunii. De obicei, sărbătorile de Anul Nou Evreiesc sunt în lunile septembrie sau octombrie.
Urările obișnuite de Rosh Hashana sunt: „Shaná Tová" (Un an bun) sau „Shana Tová u-Metuká" (Un an bun și dulce), și deasemenea „Ktivá ve-Hatimá Tová".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui
- Miracolul Luminii Sfinte? Ce știm despre aprinderea ei: Un arab și un turc verifică înainte Sfântul Mormânt
- Mioara Roman îi trimite semne Oanei Roman, din lumea de dincolo, chiar în Săptămâna Mare / foto în articol
- Preotul Paul Iulius Negoiță, despre cea mai importantă tradiție de Înviere. Puțini mai respectă de Paște această regulă foarte veche, dar extrem de valoroasă
- Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț / Update: Există riscul ca focul să se extindă / foto în articol