Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 29 iunie. Cui trebuie să-i spui, astăzi, "La mulți ani!" - Cruce Roșie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare mare, 29 iunie. Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!". Pe 29 iunie sunt sărbătoriți Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi pe 29 iunie, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Apostol Petru, fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său evreiesc era Simon, însă Mântuitorul i-a dat numele Chifa (piatră). După o pescuire miraculoasă pe lacul Ghenizaret, Isus l-a chemat să devină pescar de oameni, dar s-a lepădat de El în momentul prinderii pentru răstignire.

După Înălțarea Domnului, Petru a vorbit în adunarea ucenicilor și a fost ales Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, în urma predicii lui Petru, 3.000 oameni s-au botezat. Sfântul Apostol Petru a predicat în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică, până în Babilon și la Roma. A murit răstignit cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul lui Veniamin, și a fost elevul învățatului Gamaliel. Locuind în Tars, el a luptat împotriva creștinilor și a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe drumul către Damasc, Hristos i s-a arătat într-o lumină orbitoare și l-a întrebat: "Saule, Saule, de ce mă prigonești?”. După această experiență, Pavel s-a convertit și a primit botezul de la Anania, episcopul Damascului. A întreprins trei mari călătorii misionare și a scris 14 epistole care sunt incluse în Sfânta Scriptură. Pavel a fost decapitat din ordinul împăratului Nero, în anul 67.

Datorită faptului că Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost închiși pentru că L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, ei sunt considerați protectori ai sistemului penitenciar din România. Sunt ocrotitori ai celor privați de libertate și datorită faptului că au greșit și ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel a prigonit creștinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel