Data actualizării:
Data publicării:

Calendar Crestin Ortodox. Sărbătoare 7 septembrie 2024

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Pe data de 7 septembrie, sunt prăznuiţi Sfântul Mucenic Sozont şi Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

Sfântul Cuvios Simeon se retrage împreună cu doi ucenici în anul 1432 în pustie, la poalele muntelui "Păru", la 5 km de Mănăstirea Bistriţă. Rdica o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, scrie crestinortodox.ro. Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit să plece în Transilvania. Se stabileşte la Mănăstirea Casiva, unde va avea loc şi trecerea sa la cele veşnice (anul 1476).

Cuviosul Amfilohie de la Pângăraţi a intrat în obştea de la Pângăraţi. Va ajunge să conducă obştea mănăstirii vreme de 56 de ani. În urma unei descoperiri dumnezeieşti, domnitorul Alexandru Lapusneanu zideşte la Pângăraţi o nouă biserică, în locul celei vechi de lemn, care fusese arsă de turci, scrie creştin ortodox.ro.

Sfântul Sozont a fost păstor de oi şi s-a învrednicit să-şi vadă sfârşitul că mucenic pentru Hristos, într-o vedenie. În vremea sa, se afla la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur şi argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea în care se află acest idol, a rupt mâna idolului, a făcut-o bucăţi şi a împărţit-o săracilor.

Ca să împiedice arestarea pe nedrept a nevinovaţilor, Sozomen s-a predat magistratului, mărturisindu-i că este creştin şi că el a tăiat mâna idolului. După supunerea la multe chinuri, a fost aruncat în foc, iar aici şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Rugăciunea zilei de sâmbătă

"Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu, cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai îndepărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa, Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima, care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, iar a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii, şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi slujitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutor, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin."

Sursa: doxologia.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel