Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 28 august 2024
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 28 august 2024. Pe data de 28 august, este prăznuit Sfântul Cuvios Moise.

Sfântul Moise a fost servitorul unui om politic, dar a fost alungat din cauza nedreptăților acestuia. Ulterior, Moise s-a alăturat unei bande de tâlhari, ajungând în timp să devină liderul lor, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro. După o perioadă, el a renunțat la viața de tâlhar și s-a retras într-o mănăstire.

Sfântul Moise Etiopianul a fost hirotonit preot la o vârstă înaintată. El și-a prevăzut atât momentul, cât și modul în care avea să moară. Într-o zi, și-a avertizat ucenicii să fugă pentru a-și salva viețile, deoarece mănăstirea urma să fie atacată de necredincioși.

Când ucenicii l-au rugat să îi însoțească pentru a se salva împreună, Avva Moise le-a răspuns că, fiind fost tâlhar, trebuie acum să plătească pentru păcatele sale, potrivit cuvintelor: "Toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri” (Matei 26:52).

Astfel, Avva Moise a rămas în mănăstire alături de șase frați care nu au dorit să-l lase singur, și au fost cu toții uciși de tâlhari. În acest fel, Moise Etiopianul a trecut la cele veșnice la vârsta de 75 de ani.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Moise Etiopianul

Sfinte al lui Dumnezeu, părinte Moise, sosind ziua pomenirii tale cea de peste an, te rugăm să nu treci cu vederea ale noastre netrebnice și sărace rugăciuni de cerere pe care le aducem ție noi, robii tăi. Ci ca un părinte milostiv și iubitor de fii, ascultă-ne pe noi în ceasul acesta, când suntem greu încercați cu tot felul de ispite, pe care, din pricina păcatelor noastre celor grele pe care le-am săvârșit și care ne-au slăbit sufletele, nu le putem răbda și nici ochii spre cer nu putem să-i ridicăm, covârșindu-ne sarcina cea grea a păcatelor pe care nu le-am părăsit, mâniind cu aceasta pe Dumnezeu care a așteptat întoarcerea noastră, însă noi am ajuns nesimțitori și nevrednici de milă. Pentru aceasta alergăm la bunătatea ta, părinte, deoarece știm că Domnul nu trece cu vederea ale tale rugăciuni și cereri. Mijlocește deci și pentru noi, părinte, să ne mântuim de chinurile cele grozave pregătite pentru cei păcătoși.

Așa, părinte Moise, să nu ne lași pe noi în moartea păcatelor, ci scapă-ne pe noi din Egiptul patimilor cele stricătoare de suflet, precum Moise văzătorul de Dumnezeu pe poporul cel ales din robia lui Faraon și i-a adus în țara făgăduinței, așa și tu, părinte, du-ne în Raiul cel făgăduit de Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia fie slava în veci. Amin!

Sursa: doxologia.ro

Rugăciunea zilei de miercuri

"Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin."

Sursa: doxologia.ro


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel