Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 23 octombrie 2022. Rugăciunea pe care trebuie să o citești azi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 23 octombrie 2022 / Foto: Pixabay, de Geralt
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 23 octombrie 2022 / Foto: Pixabay, de Geralt
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 23 octombrie 2022. Pe data de 23 octombrie, este prăznuit Sfântul Apostol Iacob.

Sfântul Apostol Iacob este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 octombrie. Sfântul Iacob este numit fratele Domnului, pentru ca a fost fiul Dreptului Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Totuși, este indicat să-l numim văr al lui Hristos și nu frate, pentru ca Mântuitorul S-a născut pe cale supranaturală, deci nu a fost rodul legăturii dintre Iosif și Fecioara Maria, scrie crestinortodox.ro. El ar fi călătorit în Egipt cu tatăl sau și cu Fecioara Maria cu Pruncul, pe când Irod voia să-L omoare pe Hristos.

Sfântul Iacob a fost primul episcop al Ierusalimului. Acesta alcătuit prima slujba a Sfintei Liturghii, varianta care a fost prelucrată de Sfinții Vasile cel Mare și Sfântul Ioan Gură de Aur. Liturghia Sfântului Iacob se săvârșește și în zilele noastre în Biserica Ortodoxă Greacă, pe 23 octombrie, în ziua să de prăznuire.

Potrivit tradiției, bătrânii iudeilor i-au cerut lui Iacob să urce pe aripa Templului și să nege credință în Hristos. Iacob a urcat, însă a mărturisit în față celor prezenți că Hristos este Fiul lui Dumnezeu. În urmă acestei mărturisiri, a fost aruncat de pe zidurile templului din Ierusalim și ucis cu pietre pentru credința sa.

Rugăciune către Sfântul Iacob. Te ajută să scapi de necazuri

Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Drept te-ai arătat în neamul tău și iubitor de dreptate, iar acum fă-ne nouă dreptate cu rugăciunile tale dinspre neputințele trupului care ne chinuiesc. Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cea dintâi Sfântă Liturghie de tine a fost alcătuită, spre bucuria credincioșilor și slava Celui Ce S-a jertfit ca un mielușel pentru viața lumii.

Cu ale tale sfinte rugăciuni alungă pe vrăjmașii care ne necăjesc și către limanul păcii lui Hristos ne călăuzește. Ca pe un Prunc ai ținut în brațe pe Fiul Cel mai înainte de veci al Tatălui, Căruia Te și rogi să ne întoarcă pe noi la nevinovăția pruncilor. Sub acoperământul arhiereștilor tale rugăciuni ne primește, Sfinte, ca unul ce ai moștenit Împărăția luminii, fiind acoperit de mâna Domnului.

Cu ale tale rugăciuni scoate-mă pe mine de pe căile pierzării și mă înfățișează înaintea judecății lui Hristos neosândit. Căutând cu ochiul Tău cel neadormit , milostiveşte-Te spre mine, cel cuprins de dormitarea trândăviei, şi care slujesc somnului desfătărilor în patul patimilor; Cel Ce ţi-ai plecat capul pe Cruce şi Te-ai trezit de bunăvoie, micşorând Hristoase, noaptea păcatului, Cel Ce eşti lumina dreptăţii

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune mâhnirile mele; că sufletul meu s-a umplut de răutăţi şi viaţa mea s-a apropiat de iad. Dar ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.

Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pentru noi, cei ce cu nevrednicie stăm în casa Domnului, roagă-te să fim povățuiți la limanul adevărului Evangheliei lui Hristos. Deschide-mi mie poarta iertării dumnezeiești cu cheia rugăciunii tale Sfinte, căci decât toți oamenii am greșit mai mult și nu aflu întru mine ridicare din robia păcatului. AMIN!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel