Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 noiembrie 2023
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 noiembrie. Pe data de 20 noiembrie, este prăznuit Sfântul Grigorie Decapolitul.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 noiembrie. Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în oraşul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. Ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici rămâne timp de 14 ani. Se retrage într-o peşteră, unde Dumnezeu îl îndeamnă să părăsească peştera, să poată fi de folos şi altora, scrie crestinortodox.ro.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 noiembrie. Ajunge în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Se îmbarcă pe o corabie şi ajunge la Roma. Sfântul avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate, în urma rugăciunilor sale.

Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 noiembrie. În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul său eliberat din temniţă. Trece la cele veşnice la 20 noiembrie 842. Moaştele sale au ajuns în ţara noastră în 1498, la Mănăstirea Bistriţă, din judeţul Vâlcea.

Rugăciunea zilei de luni

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilinţă recunosc şi mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeieşti. Deci, astăzi, că este luni şi începutul săptămânii, mă rog cu umilinţă îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie şi fără de voie, şi-mi ajută să pun început bun şi să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire! O, Doamne, astăzi Îîţi dau sufletul şi trupul meu şi voinţa mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta.

Pedepseşte-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viaţă. Şi iartă pe cei vii şi pe cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, şi pe toți ne învredniceşte de mărirea Ta în Rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinţii Tăi Îngeri, către care zic: O, cereştilor ajutători şi păzitori ai oamenilor, vouă mă închin şi vă mulţumesc pentru ajutorul şi conducerea ce ne-o daţi în toate zilele nouă, nevrednicilor şi păcătoşilor. Scutiţi-mă de vrăjmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciţi-mă să vă văd la moartea mea, stând în jurul meu şi să duceţi sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feţei lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulţumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce aţi avut pentru mine şi binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?