Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 mai 2024 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!"
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 20 mai 2024 - Cui trebuie să-i spui "La mulți ani!" . Pe 20 mai este prăznuită Sfânta Lidia din Filipi.

Sfânta Lidia din Filipi este cunoscută drept prima creştină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că după ce Pavel predica mai multor femei adunate la un rău din apropierea cetăţii Filipi, Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, a crezut în Hristos şi a mărturisit că vrea să devină creştină, scrie crestinotodox.ro.

Din Scriptură aflăm că "Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel" (Faptele Apostolilor 16, 14). Primeşte botezul de la Sfântul Apostol Pavel, iar în casa ei se formează prima comunitate creştină europeană.

Sfântul Talaleu, prăznuit în aceeași zi

Tot astăzi, este prăznuit Sfântul Talaleu. Acesta a trăit în vremea împăratului Numerian (283-284). Tatăl lui se numea Veruchie, iar mama sa Romilia. Ajunge medic, tămăduind bolnavii fără a cere nimic în schimb. În momentul în care Îl mărturiseşte pe Hristos, judecătorul porunceşte celor doi torţionari, Alexandru şi Asteriu, să-i perforeze genunchii şi să-l atârne de un copac.

Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, i-a orbit pe torţionari, iar aceştia în loc să-l mutileze pe Talaleu, au găurit o scândură. Torţionarii au fost biciuiţi, pentru că s-a crezut că au făcut acest lucru intenţionat. În urma acestei minuni, cei doi au devenit creştini şi au primit moartea prin tăierea capului.

Sfântul Talaleu a fost supus mai multor chinuri, iar în cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin tăierea capului. Moaştele Sfântului Talaleu sunt prezente în biserica Sfântul Agatonicu din Constantinopol. Sfântul Talaleu este invocat atât în rugăciunile de la Sfântul Maslu, cât şi în cele de la sfinţirea apei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel