Data publicării:

Calendar Creștin Ortodox iulie 2021: Toate sărbătorile cu cruce roșie și cruce neagră

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto alba24.ro
foto alba24.ro

În luna iulie a anului 2021 sunt nouă sărbători. 

O singură sărbătoare din luna lui Cuptor este cu cruce roșie iar celelalte opt sărbători sunt de cruce neagră, arată alba24.ro

Sfântul Ilie – 20 iulie, cruce roșie

Sfântul Ilie a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în vremea regelui Ahab. A fost fiul preotului Sovac din Tesvi, neamul lui Aaron, trăind cu mai bine de 800 de ani înainte de Iisus Hristos.

Acesta a fost ales de Dumnezeu să îl certe aspru pe regele Ahab care se închina la idolul Baal. A înfăptuit mai multe minuni în timpul vieții sale.

Sărbătorile marcate cu cruce neagră sunt următoarele:

Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti, Sfantul Voievod Stefan cel Mare, Sfantul Atanasie de la Aton, Sfanta Mucenita Chiriachi, Sfintii Epictet si Astion, Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie, Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo, Sfantul Ilie, Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel, Sfantul Mucenic Pantelimon.

Sfântul Leontie de la Rădăuți – 1 iulie, cruce neagră

Sfântul Ierarj de la Rădăuți a venit pe lume la început de secol al XIV-lea, a intrat în monahism de tânăr, la Mănăstirea Bogdana din Rădăuți. El a primit numele Lavrentie. El s-a retras după o vreme în sihăstrie, unde a construit un schit care i-a purtat numele ”Schitul lui Lavrentie”.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 2 iulie, cruce neagră

Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei între anii 1457-1504, fiind un cunoscut apărător al creștinătății. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 20 iunie 1992. El a fost înmormântat la mănăstirea Putna.

Sfântul Atanasie de la Aton – 5 iulie, cruce neagră

Acest sfânt s-a născut în Trapezunt, având părinți creștini. A rămas orfan la o vârstă fragedă și a fost crescut de un ofițer. El a intrat în monahism și a ridicat o biserică în onoarea Fecioarei Maria.

Sfânta Mucenița Chiriachi – 7 iulie, cruce neagră

Sfânta a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Dioclețian. Creștină fiind, ea a refuzat să se căsătorească, iar unul dintre cei respinși de ea i-a povestit împăratului că este creștină, motiv pentru care a fost supusă la multe chinuri.

Aceasta a fost tămăduită însă, în chip minunat, de către un înger. Ca urmare a acestei minuni, mulți păgâni au trecut la creștinism.

Sfinții Epictet si Astion – 8 iulie, cruce neagră

Ei sunt cei mai vechi martiri din România, pătimind în anul 290, ca urmare a persecuției împăratului Dioclețian. Au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, o veche cetate creștină așezată pe malurile Dunării, care în antichitate se numea ”Almyra”.

Adormirea Sf. Ana, mama Preasfintei Născatoare de Dumnezeu, 25 iulie

Sfânta Ana, care, prin harul lui Dumnezeu, s-a făcut bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos, se trăgea din seminţia lui Levi. Ea era a treia fiică a Măriei şi a preotului Mathan, care a preoţit pe timpul împărăţiei Cleopatrei şi a lui Sapor, împăratul perşilor, mai înainte de împărăţia lui Irod Antipa.

Pe Sfânta Ana, a măritat-o în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel