Temperaturile ridicate și vântul complică lupta pompierilor împotriva incendiului din Tenerife
Vânturile violente şi temperaturile ridicate au îngreunat din nou, în zorii zilei de duminică, lupta pompierilor cu incendiul de pe insula turistică Tenerife, în arhipelagul spaniol Canare, cel mai grav din istoria regiunii, transmite AFP.
„Este un incendiu devastator, un incendiu de o amploare cu totul diferită, o amploare pe care Insulele Canare nu au cunoscut-o niciodată”, a declarat şefa guvernului din Tenerife, Rosa Davila.
Incendiul, activ pe un perimetru de 70 de kilometri, a devastat până în prezent 8.400 de hectare, peste 4% din suprafaţa totală a insulei.
Sâmbătă seară, preşedintele guvernului regional al Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a raportat că „un total de 12.279 de persoane” au fost evacuate, citând cifre de la Apărarea Civilă.
Cu câteva ore înainte, serviciile de urgenţă raportaseră pe reţeaua socială X (fostă Twitter) „estimări provizorii care sugerează că peste 26.000 de persoane au fost evacuate". Autorităţile regionale, care au transmis această cifră, au explicat că aceasta se bazează „pe cifrele recensământului” din zonele supuse ordinelor de evacuare.
„Noaptea trecută a fost foarte complicată, iar seara aceasta va fi probabil la fel de complicată, dacă nu mai rea”, a spus Clavijo sâmbătă seară.
Rafalele puternice de vânt şi temperaturile mai ridicate decât cele aşteptate au facilitat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă răspândirea incendiului care a izbucnit marţi seara, într-o zonă muntoasă din nord-estul insulei.
„Munca din această seară va fi foarte dificilă, dar vitală pentru a opri focul”, a spus el.
Incendiul a afectat până în prezent unsprezece municipalităţi din Tenerife, cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, care se întinde pe un total de 203.400 de hectare.
Insula a fost afectată de incendii mai mari în ceea ce priveşte suprafaţa mistuită de flăcări, în special în 2007, însă condiţiile meteorologice şi topografia acesteia l-au determinat pe Clavijo să afirme joi că arhipelagul se confruntă cu „cel mai complicat” incendiu înregistrat în ultimii 40 de ani.
Şeful serviciilor silvice, Pedro Martinez, a vorbit sâmbătă despre un eveniment „care se comportă ca un incendiu de pădure de generaţia a şasea”, referindu-se la dimensiunea acestuia.
„Incendiul depăşeşte capacitatea noastră de a-l stinge, poate nu în toate zonele, dar într-o mare parte dintre ele”, a continuat Martinez.
Înainte de sosirea de luni a premierului Pedro Sanchez în Tenerife, ministrul de Interne Fernando Grande-Marlaska s-a deplasat sâmbătă în regiune şi a dat asigurări că toate resursele statului au fost mobilizate pentru a controla „această urgenţă foarte gravă”.
Incendiul a generat un nor mare de fum, care a ajuns până la o altitudine de opt kilometri, vizibil pe imaginile din satelit, depăşind vârful Teide, un vulcan care domină insula, cel mai înalt vârf din Spania, cu altitudinea de 3.715 de metri.
Acest eveniment are loc între două valuri de căldură de pe insula cu numeroase zone aride, ceea ce creşte riscul de incendii.
Potrivit experţilor, fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat din cauza încălzirii globale. Valurile de caniculă riscă astfel să fie mai frecvente şi mai intense, cu un impact mai mare.
În 2022, 300.000 de hectare au fost distruse de peste 500 de incendii în Spania, un record în Europa, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (Effis). Aproape 76.000 de hectare au ars deja în 2023 în această ţară, aflată în prima linie în faţa încălzirii climei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News