Căldură în Arctica: Renii din Norvegia au mari probleme
Autor: Sebastian Florea | Publicat pe: 03 aug 2018, 03:59
WhatsApp
Renii din Norvegia se refugiază în număr mare în tunelurile rutiere din cauza caniculei.

Autorităţile norvegiene i-au îndemnat pe conducătorii de automobile să dea dovadă de vigilenţă pe şosele din cauza renilor care, în urma valului de căldură din nordul ţării, se refugiază în număr mare în tunelurile rutiere, în căutarea unor zone umbrite şi puţin mai răcoroase, informează AFP.

'Este foarte cald de câteva săptămâni în nordul Norvegiei. Animalele se retrag în zone mai răcoroase', a explicat joi pentru AFP Tore Lysberg, un manager de la Statens Vegvesen, agenţia guvernamentală norvegiană a drumurilor. 'Atât renii, cât şi oile se refugiază în tuneluri şi în zone umbrite pentru a răcori', a subliniat el.

Recorduri sezoniere

Deşi fenomenul nu este unul nou, el a devenit de actualitate în acest an din cauza creşterii spectaculoase a valorilor de temperatură. Recorduri sezoniere au fost înregistrate miercuri în regiunile nordice ale ţării de Institutul de meteorologie al Norvegiei: o temperatură de 31,2 grade Celsius a fost raportată în comitatul Finnmark, renumit pentru turmele sale de reni şi situat dincolo de cercul polar arctic.

Regiunea a devenit atât de caldă încât a cunoscut de la începutul anului şi până acum 12 nopţi aşa-zis 'tropicale', cu temperaturi nocturne de peste 20 de grade Celsius, potrivit Institutului de Meteorologie al Norvegiei.

Mesaje publice pentru sensibilizarea conducătorilor auto

Deşi niciun accident grav implicând animale nu a fost semnalat pentru moment, Statens Vegvesen, care consideră că situaţia actuală reprezintă 'o provocare', şi-a înmulţit mesajele publice pentru sensibilizarea conducătorilor auto.

Această agenţie guvernamentală ar trebui să primească în zilele următoare şi o mână de ajutor din partea vremii, meteorologii prognozând o revenire a temperaturilor la valori considerate normale începând din acest weekend.

Vezi și: Gazele cu efect de seră, nivel record în ultimul an. Încălzirea globală, efecte devastatoare


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?