Calcule electorale pentru Primăria București. Marele pierzător după retragerea lui Cîrstoiu. Chirieac: Va absorbi imediat o bună parte a electoratului său
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat mutarea PSD-PNL în Capitală și cum ar putea influența acest lucru voturile bucureștenilor.

Bogdan Chirieac a fost întrebat de jurnalista Andreea Crețulescu, la România TV, despre noua mutare a coaliției PSD-PNL la alegerile de la Primăria Capitalei, respectiv cine este avantajat de retragerea lui Cătălin Cîrstoiu și desemnarea Gabrielei Firea de la PSD și Sebastian Burduja de la PNL.

'În primul rând, cred că bucureștenii sunt avantajați. Nu mai avem candidatul stabilit la masa verde, domnul Cătălin Cîrstoiu, venit de nicăieri ca om politic, să fim bine înțeleși, deoarece ca medic este un om meritoriu, nu are nicio problemă, ci avem candidați din partea tuturor partidelor principale. Cei care vor alege nu mai sunt liderii Coaliției, ci bucureștenii. Dacă îl dorești pe Nicușor Dan și ești mulțumit de ce a făcut în Capitală în ultimii 4 ani, îl poți vota! Dacă dorești să votezi candidatul PSD, pe doamna Firea, te gândești la programele sociale ale dânsei, dacă vrei să îl votezi pe Burduja te gândești că, poate, liberalii vor face mai multe investiții în Capitală.', a spus Chirieac.

2. Foto: Inqu... (nicolae-ciuca-alegeri_92065600.jpg)

Întrebat dacă Sebastian Burduja ar putea lua mai multe voturi din electoratul lui Nicușor Dan decât Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone, Bogdan Chirieac a răspuns:

'Eu cred că domnul Sebastian Burduja va lua mult electorat de la domnul Nicușor Dan. Tocmai, fiindcă sunt mulți bucureșteni care nu sunt mulțumiți de domnul Nicușor Dan. Dar, pe de altă parte, nu pot vota nici candidatul de stânga. Bucureștiul, teoretic, este mai de dreapta. Prin urmare, Sebastian Burduja este un om tânăr, educat la Stanford și Harvard, are deja și două portofolii de ministru. Deci are și el experiență în administrația centrală. Ar putea să fie atractiv, dar totul depinde de campania electorală.', a spus Chirieac.

3. Inquam Pho... (alegeri-primaria-capitalei--rares-bogdan-am-vazut-un-meteorit---domnul-cristian-popescu-piedone--are-peste-30prc-_69175100.jpg)

'Acum, însă, cred că doamna Firea va absorbi imediat o bună parte a electoratului domnului Piedone. Electoratul PSD în Capitală este undeva la 25%. Doamna Firea are un nucleu dur, nu atât de important ca Nicușor Dan, dar are un nucleu dur în București. Cred că nu putem trage concluzii acum, dar peste 10 zile o să avem un clasament al candidaților. Deocamdată toți 4 sunt în joc. Cel care a ieșit în afara jocului acum este Mihai Enache. AUR merge pe o altă strategie.', a zis Chirieac. 

Cu privire la faptul că Alexandru Pânișoară, candidatul PER, este cotat cu 2-3%, despre care mulți sperau că va lua electorat de la Nicușor Dan, Bogdan Chirieac a zis:

'Poate că rămâne cu 2%. Sunt ecologiștii din București. Sunt prezenți ecologiștii în toată Europa, nu e nimic deosebit aici. Deci, rămâne și domnia sa cu procentele respective. Probabil și AUR, care are undeva 8-9 %, s-ar putea ca să atingă acest scor candidatul lor. Dar doamna Firea va coagula electoratul de stânga, să fie foarte clar. Până la urmă, ce procente împărțim? Domnul Nicușor Dan are undeva la 25-30%. Prin urmare, împărțim 70-75% dintre voturile bucureștenilor, în principal la 3 candidați. În curând îi vom împărți la 2 candidați, fiindcă un candidat, conform teoriei votului util, va pica pe locul 4, că o fi domnul Piedone sau Burduja vom vedea în următoarele 10 zile, deoarece nu putem spune că acum nu suntem în campanie, să fim serioși.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel