Călătorii gratuite cu trenul pe distanţe scurte şi medii. Se întâmplă într-o ţară UE, e valabil şi pentru români
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
Fotografie de la Donald Tong, Pexels
O ţară UE a decis ca toate călătoriile cu trenul pe distanţe scurte şi medii să fie subvenţionate 100%. 

Călătoriiile cu trenul pe distanţe scurte şi medii vor fi gratuite în Spania începând cu întâi septembrie. Măsura luată de guvern face parte dintr-un plan mai amplu de gestionare a crizei provocate de invazia rusească din Ucraina. Madridul speră că va fi redus astfel consumul de motorină şi benzină, transmite RADOR.

Călătorii vor folosi gratuit două tipuri de trenuri: cele de distanţe scurte, numite Cercanias sau Rodalies, care sunt trenurile care leagă localităţile din nucleele urbane, şi cele de distanţă medie, Media Distancia, care au un traseu sub 300 de km şi leagă localităţi din aceeaşi comunitate autonomă.

Ce trenuri NU intră în decizie

Trenurile numite Avant, care sunt de mare viteză, dar se încadrează în Media Distancia, intră în această gratuitate. Toate celelalte trenuri, adică cele pe distanţă lungă şi cele operate de companii private, nu intră în decizie. Nici biletele pentru o singură călătorie sau dus-întors nu vor fi subvenţionate. Pe site-ul companiei RENFE sunt publicate deja cele 10 tipuri de abonamente care vor fi gratuite.

CITEŞTE ŞI Soluții pentru reducerea aglomerației și poluării în București. Dragoș Popescu (REPER): Nu avem un nivel de educație foarte ridicat ca să respectăm dreptul celuilalt la un mediu sănătos

Subvenţia e valabilă şi pentru români

Posibilitatea de a le cumpăra este la îndemâna oricui care prezintă un act de identitate spaniol, dovada rezidenţei, paşaport sau carte de identitate din oricare ţară a Uniunii Europene. Măsura se păstrează, deocamdată, până pe 31 decembrie şi se alătură listei de decizii pe care Madridul le-a luat pentru a diminua efectele crizei provocate de război, mai arată sursa citată. 

Guvernul Spaniei va crește taxele asupra băncilor și a companiilor energetice

În discursul său la dezbaterea despre starea națiunii care se desfășoară în Parlamentul spaniol, primul în șapte ani, premierul socialist a spus că este ”important” să se cunoască cauzele inflației pentru a interveni, subliniind că creșterea prețurile este principala problemă cu care se confruntă spaniolii.

”Sunt perfect conștient de dificultățile zilnice ale majorității populației, salariile valorează din ce în ce mai puțin și coșul se scumpește de fiecare dată”, a adăugat Sanchez, definind inflația ”o boală gravă” pentru economie.

Potrivit Europa Today, liderul socialist a avertizat și despre posibilitatea unor restricții asupra consumului de energie.

Printre măsurile în favoarea familiilor acesta a mai menționat de un ajutor de 100 de euro pe lună pentru tinerii de peste 16 ani, în cadrul măsurilor care vizează reducerea abandonului școlar din motive economice, împreună cu rambursarea cupoanelor. 

În ceea ce privește majorările de taxe din 2023 și 2024 pentru grupurile energetice, Guvernul estimează că va recupera 2 miliarde de euro anual. În timp ce noile taxe ar trebui să aducă 1,5 miliarde de euro.

”Va trebui să luăm măsuri de economisire a energiei, o putem face și vom face”, chiar dacă nu va fi, a promis el, ”ceva care ne va amenința stilul de viață”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel