Data actualizării:
Data publicării:

Călătorie printre cărţile de la Humanitas, Litera şi Institutul Cultural Român

Autor: Magdalena Popa Buluc | Categorie: Cultura
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Humanitas la Gaudeamus 2016

36 de evenimente, lansări de carte şi audiobook, prezentări de film şi sesiuni de autografe, peste 1 000 de titluri, întâlniri cu cei mai îndrăgiţi autori, jurnalişti, regizori, actori.

Humanitas vă aşteaptă la Gaudeamus cu evenimentele editoriale ale toamnei 2016, cărţi mult aşteptate ale autorilor români şi ediţiile în limba română ale celor mai interesante titluri din literatura universală.

La cele 36 de evenimente Humanitas ce se vor desfăşura în standul editurii din Pavilionul Central Romexpo veţi avea prilejul de a vă întâlni cu Andrei Pleşu, Ioana Pârvulescu, Ana Blandiana, Horia-Roman Patapievici, Emil Brumaru, Cristian Mungiu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Vlad Zografi, Radu Paraschivescu, Oana Pellea, Dana Grigorcea, Andrei Vieru, Jan Cornelius, Radu Vancu, Nora Iuga, Dan Flonta, Lucian Boia, Clotilde Armand, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Yu Hua, Sabina Fati, Andreea Esca, Radu Jude, Marian Voicu, Andreea Răsuceanu, Marius Chivu, Ana Barton, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Riri Sylvia Manor, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Cristian Pătrăşconiu, Dan Cristea, Cătălin Ştefănescu, Ada Roseti, Dorina Chiriac, Simona Kessler, Sever Voinescu, Alexandru Şahigian, Vali Florescu, Luminiţa Corneanu, Mugur Zlotea, Sebastian Reichman, Angelo Mitchievici, Otilia Mantelers, Victor Ioan Frunză, Marin Malaicu-Hondrari, Luminiţa Bălan, Florentina Vişan, Anca Ionescu, Denisa Comănescu, Lidia Bodea.

Evenimentele Humanitas Fiction în cadrul programului China, ţara invitată de onoare cuprind lansarea unui nou volum al deţinătorului Premiului Nobel pentru Literatură, Mo Yan, Femeia cu buchetul de flori şi alte povestiri, publicat în colectia „Raftul Denisei“, şi lansarea romanului În viaţă în prezenţa autorului, Yu Hua, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori chinezi contemporani. Apărut în 1993, romanul În viaţă este considerat una dintre cele mai influente cărţi ale ultimelor trei decenii în China. Recompensat cu Premiile Grinzane Cavour şi Giuseppe Acerbi, romanul a atins vânzări de peste şase milioane de exemplare, devenind un adevărat fenomen editorial.

Toate cele peste 1 000 de titluri vor avea reduceri de preţ de la 10% la 25%, iar ediţiile de colecţie vor putea fi cumpărate la preţuri speciale valabile numai la Gaudeamus.

„Lucrul formidabil pe care ţi-l oferă cititul este această întâlnire cu altul în absenţa lui. Iar consecinţele acestei întâlniri sunt uriaşe. Cei pe care-i citeşti nu sunt nişte fitecine. Timpul selectionează ca autori cele mai strălucite specimene ale umanităţii. Intrând, prin carte, în contact cu ei, profiţi de tot ce au gândit şi simţit ei într-un mod exemplar. Aşa se face că ei devin apoi o măsură a umanului”, afirmă Gabriel Liiceanu în dialog cu Andrei Pleşu, Dialoguri de duminică – bestseller Humanitas la Gaudeamus 2015.

 

Joi, 17 noiembrie, la ora 18.30, vor fi lansate DVD-ul şi pachetul carte cu DVD, Bacalaureat de Cristian Mungiu.  Participă: Cristian Mungiu, Marius Chivu, Gabriel Liiceanu

Vineri, 18 noiembrie, la ora 16.00: Eu, Dracula şi John Lennon de Jan Cornelius. Participă:Jan Cornelius,Mircea Cărtărescu,Radu Vancu,Radu Paraschivescu.

La ora 16.30, este lansat volumul Sentimentul primar al nevinovăţiei de Dana Grigorcea. Participă:Dana Grigorcea,Nora Iuga,Luminiţa Corneanu,Dan Flonta

Urmează, la ora 17.00, Andrei Pleşu cu cartea Pardon, scuzaţi, bonsoir. Cu participarea autorului şi a Lidiei Bodea

La ora 17.30, este rândul volumului Amintiri din rai de Emil Brumaru, cu participarea autorlui,cât şi a lui Răzvan Luscov, Radu Vancu, Lidia Bodea.

La ora 18.30, nu rataţi lansarea volumului Povestiri fantastice de Ana Blandiana.

Neîmpăcat, a cunoscutului scriitor Michel Houellbecq, traducere de Daniel Nicolescu, va fi prezentat, la ora 19.00, de Sebastian Reichmann, Radu Vancu, Angelo Mitchievici şi Denisa Comănescu.

Sâmbătă, 19 noiembrie, Humanitas Junior vă invită, la ora  11.00, la Atelier de povestit si desenat pentru copii pornind de la Hărţi. O călătorie prin ţările, mările şi culturile lumii, de D. Mizielinski şi A. Mizielinska

Un volm interesant este şi cel al Arianei Rosser Macarie, Case, trenuri şi andrele, cu participarea autoarei şi a criticului Dan C. Mihăilescu

La ora 12.00: Eveniment Matei Călinescu şi lansarea volumelor Un fel de jurnal (1973–1981), Amintiri în dialog. Memorii (cu Ion Vianu) şi Spre România (2000–2002) de

Participă: Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Lidia Bodea.

La ora13.00, Clotilde Armand prezintă Am ales România.

La prezentarea de la ora 13.30 a volumului Imago, de Ludmila Uliţkaia, vor vorbi Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu şi  Denisa Comănescu.

La ora 14.00, Ioana Pârvulescu îşi lansează volumul Inocenţii, iar la ora 15.00, Radu Paraschivescu, Aştept să crăpi (de astăzi în prime-time).

Interesantă se anunţă şi lansarea volumului Inimi cicatrizate de M. Blecher, cât şi a casetei cu filmul avându-l ca regizor pe Radu Jude. 

Nu pierdeţi nici volumele actualului premiat Nobel, Bob Dylan, Suflare în vânt, Tarantula şi Cronica vietii mele, cu participarea lui Mircea Cărtărescu, Marius Chivu şi Denisa Comănescu.

Duminică, nu rataţi întâlnirile cu Ioana Pârvulescu şi Dan C. Mihăilescu de la lansarea volumului Alteţa regală de Thomas Mann, cât şi a volumului Tezaurul României de la Moscova de Marian Voicu.  Interesantă vor fi şi lansarea volumului lui Lucian Boia: Un joc fără reguli. Despre inprevizibilitatea istoriei.

La ora 14.30, se lansează volumul Hertei Müller, Patria mea era un sâmbure de măr. La ora 13.30, medicul Riri Sylvia Manor din Israel, lansează Bucuria de a nu fi perfectă, iar la ora 15.30, Andrei Vieru, Elogiul vanităţii.

Va fi lansat şi volumul bilingv Epicur şi epicureismul antic, ediţie cu traducere din greacă şi latină, studiu introductiv şi note de Andrei Cornea.

„Mai este oare relevant Epicur pentru omul modern? Mesajul sau mai poate spune azi ceva omului interesat de cunoaştere, etică şi cultură, dar aflat în afara unei sfere înguste de specialişti şi iubitori ai Antichităţii? Cred că avem câteva motive esenţiale pentru a răspunde afirmativ. Mai întâi, sunt şanse bune ca a sa combinaţie înţeleaptă de hedonism şi ascetism să aibă, dacă e cunoscută şi înţeleasă bine, un ecou la omul modern. El ne arată că putem fi fericiţi, trăind plăcut şi totodată întelept şi drept, protejaţi astfel de excese care conduc inevitabil la suferinţe. Apoi, Epicur ne învaţă să fim autonomi şi ne asigură că putem să ne alegem viaţa în chip optim – există libertate şi putem fi oameni liberi aproape în orice condiţii şi oricum ar cădea sorţii. În al treilea rând, filozoful Grădinii ne mai reaminteşte un lucru de preţ pe care aproape că l-am uitat, dominaţi cum suntem de universala indiferenţă: prietenia.

Lecţia fundamentală a filozofiei greceşti este ca, departe de a fi un moft academic şi o trăsnaie teoretică mai mult sau mai puţin subtilă, filozofia reprezintă alegerea unui mod de viaţă optim şi coerent. Filozofia antică e, aşadar, un fel de soul-building, iar nuanţa aparte pe care o adaugă Epicur acestei învăţături e următoarea: nu vă crispaţi, separându-vă cu aroganţă de orice este comun; în plus, purtaţi-vă grijuliu şi omeneşte deopotrivă cu cei din jur şi cu voi înşivă şi, nu uitaţi, mai şi râdeţi! E mult, e puţin, e nimic, e esenţial? Cititorul să decidă”.

Şi invitaţiile continuă…

        

Bestsellerurile momentului, colecții noi, cărți premiate și ecranizate își așteaptă cititorii la standul Editurii Litera

Editurii Litera invită cititorii să parte la lansările de carte și la sesiunile de autografe. Vizitatorii vor putea beneficia de reduceri de preț de până la 50%, de oferte speciale la cele mai noi titluri și premii garantate.

După ce te-am pierdut, continuarea bestsellerului ecranizat Înainte să te cunosc, dar și alte titluri sub semnătura autoarei Jojo Moyes, precum Ultima scrisoare de dragoste și Fata pe care ai lăsat-o în urmă, sunt prezente în oferta Editurii în Blue Moon, colecția cu cele mai frumoase povești de dragoste ale literaturii contemporane.

Premiul Man Booker 2015: Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James, apare în colecția Clasici Contemporani Litera. Palpitant și inventiv, ambițios și fascinant, Scurtă istorie a șapte crime este unul dintre cele mai remarcabile și extraordinare romane ale secolului XXI. Frații Burgess, de Elizabeth Strout, Ragtime, de E.L. Doctorow, Roșcovanul, de J.P. Donleavy, Revolutionary Road, de Richard Yates, Lupta mea, Insula copilăriei, de Karl Ove Knausgård, sunt cele mai noi titluri care completează colecția Clasici Moderni și Contemporani a editurii.

 

Seria de autor Carla Guelfenbein se lansează la Gaudeamus în colecția Buzz Books cu tilurile Restul e tăcere și Cu tine în depărtare, roman distins cu Premiul Alfaguara în 2015. Colecția Buzz Books continuă cu noi bestselleruri precum Văduva, de Fiona Barton și Tony & Susan, de Austin Wright, roman care a stat la baza filmului Animale de noapte.

Hercule Poirot și Miss Marple se întorc! Cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor va fi prezent într-o nouă serie Agatha Christie, marca Litera.

Primele trei titluri disponibile sunt A treia fată, Cei patru mari, Ultimele cazuri ale lui Miss Marple.

Seria cărților de colorat pentru adulți continuă cu o premieră: Pe-un picior de plai, despre satul românesc, în patru regiuni ale României, la invitația autoarei Ana-Maria Gordin Marinescu. Din serie nu lipsește cartea celebrei artiste Johanna BasfordJungla magică, dar și alte titluri noi precum Lumi fantastice, Menajeria sau Animorphia.

 

Luminița Saviuc și Cristina Chiperi, prezente în România, cu ocazia Târgului de carte

15 lucruri la care să renunți pentru a fi fericit, ghidul motivațional care a făcut înconjurul lumii, scris de românca Luminița Saviuc, este acum disponibil în imprintul Introspectiv.Autoarea va fi prezentă la Gaudeamus, alături de invitații săi, vineri, 18 noiembrie, ora 17.30, la lansarea cărții și la o discuție motivațională cu cititorii.

Imprintul Introspectiv cuprinde titluri noi precum Reţeta fericirii, de Dr. Paul Dolan, Acceptarea necondiționată, de Tara Brach, Oaia neagră sau de ce uneori e bine să fii rău, de Richard Stephens.

Cristina Chiperi, fenomenul literar al momentului, creat online și devenit bestseller internațional, autoare a trilogiei My dilemma is you, va fi prezentă la Gaudeamus, alături de invitații săi, sâmbătă, 19 noiembrie, ora 16.30 la întâlnirea cu cititorii.

Noutățile Litera mică

Litera mică este prezentă la târg cu multe surprize, activităţi creative organizate într-un spațiu atractiv și ludic, dar mai ales cu cele mai frumoase cărți: Atlasul lumii, carte de colorat, continuarea îndrăgitei serii Prima mea lectură, cărți Disney, Marvel, enciclopedii National Geographic, povești, cărți de activități, dicționare și multe altele.

Colecția Disney se îmbogățeşte cu un personaj cu totul deosebit, o frumoasă și destoinică prințesă latină - Elena din Avalor: povestea filmului, cărți de activități și planșe de colorat, toate vor fi disponibile la stand. Din colecția Star Wars vă așteaptă două noi apariții: Darth Vader și fetița lui și Darth Wader și fiul.

Părinții care au epuizat toate trucurile pentru a-și adormi copiii, vor găsi la standul Litera Mică o carte cu adevărat magică: Elefănțelul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin, psiholog și lingvist suedez.

Și anul acesta Litera și Uber asigură cititorilor transportul gratuit de la Gaudeamus, pe toată perioada târgului. Doritorii trebuie doar să își instaleze aplicația,  să introducă codul Litera25 și să facă o comandă în limita valorii de 25 lei. Mai multe detalii despre promoție găsiți pe site-ul Uber, pe pagina de Facebook Litera, dar și de la Brand Ambassadorii Uber prezenți la Gaudeamus.

Lista evenimentelor Litera la Gaudeamus 2016

Vineri, 18 noiembrie, la ora 17.30,lansare 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, de Luminița Saviuc, în imprint Introspectiv, în prezența autoarei

Invitați: Mirela Vașadi - prezentator și realizator TV; Mirela Retegan - antreprenor și blogger; Doru Someșan- coordonator conținut Editura Litera, moderator

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 12.00

Lansare Man Booker 2015, Scurtă istorie a șapte crime, Marlon James

Invitați: Bedros Horasangian – critic literar, moderator; Ciprian Șiulea -  traducător, Adrian Despot - cântăreț.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 13.00

Lansarea seriei de autor Carla Guelfenbein, în colecția Buzz Books, Cu tine în depărtare și “Restul e tăcere”

Invitați: Tudora Șandru - Mehedinți – traducător, profesor universitar; Lavinia Similaru -  traducător, profesor universitar; Laura Câlțea – blogger și critic literar; Rodrigo Guzman Barros -  reprezentant Ambasada Chile; Bedros Horasangian - critic literar, moderator.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 14.00

Lansare „Vine iarna. De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere”, de Garry Kasparov, în colecția Kronika.

Invitați: Teodor Paleologu – istoric, diplomat, politician; Bogdan Lefter - critic literar, analist politic; Bedros Horasangian - critic literar, moderator.

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 16.30

Lansare „My dilemma is you” de Cristina Chiperi, în prezența autoarei

Invitați: Andra Gogan- cântăreață, dansatoare și actriță, Criss și Vlad, prezentatorii emisiunii „Happy Day” de la Happy Channel, Irina Ilie – redactor coordonator Editura Litera, moderator.

Noi apariţii editate de Institutul Cultural Român

20 de autori români (cu câte 10.000 de semne alese de ei din propriile opere), 17 autori maghiari transilvăneni de azi, istoria de 140 de ani a teatrului idiş în România şi un ierarh-cărturar pionier al tiparului românesc de acum trei secole sunt protagonişti ai celor patru noi apariţii lansate de Institutul Cultural Român în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus, desfăşurat în perioada 16-20 noiembrie 2016 la Pavilionul Expoziţional Romexpo.

Noile apariţii vor fi disponibile la standul ICR, cu o reducere de 30%, alături de alte albume şi cărţi publicate de Editura Institutului Cultural Român şi de revista Lettre Internationale (ediţia română). Pe lângă lansări, programul include o prezentare a Atelierelor de traducere, organizate, în parteneriat, de Institutul Cultural Român şi Centre National du Livre din Franţa, şi o dezbatere organizată sub egida Lettre Internationale, cu tema „Umbra şi urma ca metafore ale identităţii”.

 Programul ICR la Gaudeamus:

Joi, 17 noiembrie 2016 – ora 16.00  (Standul ICR)

10.000 de semne/10,000 characters (20 de prozatori romani aleg paginile preferate din opera lor)

Invitati: Gabriela Adamesteanu, T.O. Bobe, Ioan Groşan

Moderatori: Luminita Corneanu şi Simona Sora

O antologie bilingvă (în română şi engleză) de proză românească postbelică al cărei model este o antologie deja clasică: O mie de păduri într-o ghindă, editată de Valerie Miles, în care mari scriitori de limba spaniolă îşi aleg paginile preferate din propriile opere. La rândul ei, Valerie Miles împrumutase ideea de la Whit Burnett, a cărui antologie (publicata de Dial Press in 1942) se intitula This is My Best. Over 150 self-chosen and complete masterpieces, and the reasons for their selection. O carte care a influenţat istoria literară şi în care antologatorul le ceruse scriitorilor celor mai prestigioşi din vremea sa să-şi aleagă „cel mai însemnat moment creativ". Fragmentele sunt însoţite, în antologia românească, de răspunsurile scriitorilor invitaîi la trei întrebări: De ce aţi ales acest fragment?; Care sunt scriitorii cei mai importanţi pentru formarea dumneavoastră?; Cum percepeţi literatura care se scrie azi în România? Răspunsurile cartografiază literatura română actuală. Au răspuns invitaţiei Diana Adamek, Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, T.O. Bobe, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Mircea Cartarescu, Ruxandra Cesereanu, Radu Cosasu, Caius Dobrescu, Filip Florian, Radu Pavel Gheo, Ioan Grosan, Florin Lazarescu, O.Nimigean, Razvan Petrescu, Simona Popescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici si Ion Vianu. Traducerile sunt semnate de Alistair Ian Blyth.

Vineri, 18 noiembrie 2016 – ora 12.00 (Standul ICR):140 de ani de teatru idiş în România de Camelia Crăciun

Invitaţi: Maia Morgenstern, Camelia Crăciun

Moderator: Ana Barton

Publicat cu ocazia implinirii a 140 de ani de existenta neintrerupta a teatrului idis in Romania, volumul reprezinta o sinteza a istoriei acestui fenomen cultural de la inceputuri pana astazi. Expunerea este ilustrata prin intermediul unor sectiuni documentare distincte dedicate diverselor epoci, dar si cu materiale care prezinta activitatea Teatrului Evreiesc de Stat. Lucrarea ofera publicului o scurta istorie a fenomenului teatral de limba idis din Romania prin trei momente esentiale, punctand inceputurile pitoresti goldfadeniene, epoca de inflorire si creativitate interbelica si perioada de promovare si pastrare a traditiei, reprezentata de activitatea de aproape sapte decenii a Teatrului Evreiesc de Stat.

Vineri, 18 noiembrie 2016 – ora 17.00 (Standul ICR): Antim Ivireanul.Opera tipografică.

Invitati: Arhim. Policarp Chitulescu (coordonator al lucrării), Conf. dr. Ioana Fedorov (Institutul de Studii Sud-Est Europene), Lect. dr. Ion Marian Croitoru (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Valahia din Târgovişte), Dr. Doru Badara (Biblioteca Centrală Universitară), Dr. Gabriela Dumitrescu (Biblioteca Academiei Române)

Moderator: Bogdan Popescu

Volum omagial dedicat împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui ierarh-cărturar, ctitor de cultură şi spiritualitate românească. Antim Ivireanul este cel care a iniţiat introducerea limbii române în cultul divin, fiind cunoscut, printre altele, pentru bogata sa activitate de tipograf, gravor, ilustrator şi editor de carte. „Implicat profund în toate aspectele evoluţiei tiparului din Ţara Românească, factor important al modelului propus de domnitorul Şerban Cantacuzino - şi strălucit continuat de Constantin Brâncoveanu - pentru introducerea limbii române în oficierea serviciului liturgic, având ca finalitate apărarea unităţii spirituale, culturale şi de neam a poporului român, Antim Ivireanul nu a fost doar un iscusit tipograf care stăpânea toate secretele meşteşugului sau un ctitor şi organizator de tipografii, ci, în egală măsură, şi un remarcabil editor". (fragment din Prefaţa lucrării)

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 – ora 11.00 (Standul ICR)

Prezentare a Atelierelor de traducere organizate de ICR în parteneriat cu Centre Nationale du Livre. Participă Bogdan Ghiu, traducator şi publicist, şi Bogdan Popescu, director al Centrului National al Cartii din cadrul ICR.

Sâmbătă, 19 noiembrie 2016 – ora 14.30 (Sala Cupola)

Dezbatere cu tema Umbra şi urma ca metafore ale identităţii

ÎntÂlnire organizata sub egida revistei Lettre Internationale

Invitati: Teodor Baconschi şi Marina Dumitrescu

Moderator: Adrian Mihalache

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel