Data actualizării:
Data publicării:

Câinele tău face gropi în gazon? Iată cum să salvezi peluza fără să-l cerți

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Pentru orice iubitor de animale, prezența unui câine în familie este o adevărată bucurie. Însă, atunci când patrupedul are acces liber în curte, provocările nu întârzie să apară, mai ales în ceea ce privește întreținerea gazonului. Mulți proprietari se confruntă cu apariția petelor maronii pe peluză, cauzate în special de urina câinilor, care are un efect dăunător asupra ierbii.

Trebuie să recunoaștem că, deși câinii sunt printre cele mai iubite animale de companie, viața în aer liber alături de aceștia vine la pachet cu provocări. Pe lângă faptul că pot să transforme curtea într-un adevărat șantier de săpături, urina și fecalele lor pot arde gazonul din cauza conținutului ridicat de azot și aciditate. Aceste substanțe pot usca sau distruge firele de iarbă, lăsând în urmă zone inestetice și greu de refăcut.

Pentru a evita aceste neplăceri, specialiștii în îngrijirea peluzelor recomandă alegerea unui tip de iarbă rezistent la acțiunea factorilor chimici din urina animalelor. Un exemplu potrivit este iarba Bermuda, un soi adaptat sezonului cald, cunoscut pentru rezistența sa crescută. Cu toate acestea, înainte de a opta pentru un anumit tip de gazon, este esențial să verifici tipul de sol din curte, dar și gradul de expunere la lumină naturală, întrucât fiecare specie de iarbă are nevoi specifice de creștere.

O metodă alternativă de a masca petele maronii de pe gazon este utilizarea trifoiului. Deși pare o idee neobișnuită la prima vedere, trifoiul este eficient în acoperirea zonelor afectate de excesul de azot, contribuind astfel la uniformizarea aspectului peluzei. Dacă această soluție nu este pe placul tău, este bine de știut că una dintre cele mai simple metode de prevenire a deteriorării gazonului este udarea imediată a zonelor unde câinele și-a făcut nevoile. Astfel, urina este diluată, iar efectul său nociv este considerabil redus.

Tot în sprijinul sănătății gazonului vine și alimentația animalului tău de companie. Alegerea unei hrane special concepute sau adăugarea unor suplimente în apa de băut pot influența compoziția urinei, diminuând impactul acesteia asupra ierbii. Însă, este absolut necesar ca înainte de orice modificare a dietei, să consulți un medic veterinar, pentru a nu pune în pericol sănătatea câinelui.

Pe lângă problemele legate de urină, un alt comportament frecvent la câini este săpatul. Deși poate părea un gest distructiv, acest comportament are explicații logice: câinii sapă fie pentru a-și ascunde hrana, fie pentru a se răcori în zilele toride, fie din pur instinct de vânător. Certarea animalului nu este o soluție eficientă, în schimb, oferirea unei alternative poate preveni acest comportament. Asigură-i un loc umbros în curte, evită să-i oferi recompense imediat după masă și, mai ales, petrece cât mai mult timp cu el. Plictiseala este adesea un factor declanșator al săpăturilor.

În cazul în care gazonul devine terenul de joacă preferat al câinelui și se degradează constant, poți interveni cu reînsămânțări regulate, atât primăvara, cât și toamna.

Citește și: Ce nu ar trebui să mănânce niciodată pisica sau câinele tău 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel