Data actualizării:
Data publicării:

Caii putere distrug turismul din Delta Dunării. "Îl duci într-o oră într-o vâjâială din asta şi omu' n-a înţeles nimic! Ar trebui definite nişte culoare unde se merge cu un plafon de viteză"

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Motoarele puternice n-ar avea ce să caute în Delta Dunării, sunt de părere Vâlcu şi Bulai.

Jurnalistul Val Vâlcu şi sociologul Alfred Bulai au vorbit despre una dintre problemele încă nerezolvate din Delta Dunării: ambarcaţiunile cu motor care gonesc cu sute de cai putere, tulbură ecosistemul, afectează, de ce nu, şi fauna şi, mai ales, strică întregul ambient a ceea ce se vrea un loc liniştit, de recreere. Altfel spus, dispare tot farmecul specific Deltei atunci când o barcă cu motor puternic spintecă valurile cu viteze comparabile cu cele de pe autostradă.

"Delta e deltă, adică totuşi... este unică în Europa, cu o varietate uriaşă a faunei şi florei, cumva asta trebuie prezervată! După mine este o contradicţie între hotelul de 5 stele unde e superlux şi ideea de deltă" a spus Alfred Bulai.

Val Vâlcu: Dacă discutăm de ambarcaţiuni, este distrusă metodic. Prin 2001-2003 se făceau eforturi să lase doar pe canale bărci cu motor electric de 2-3 cai putere. Acum vin cu 300 de cai putere...

Alfred Bulai: Am fost prin 2001-2002 cu studenţii în practică în Deltă şi vreau să zic că eram cu pontonul. Ne trăgea o barcă, mergeam cu 3km pe oră, încet, liniştit. Şi treceau câte unii pe lângă noi cu 80 la oră, pe cuvânt! Ditamai namila de sute de cai putere! Tulbură ecosistemul cât de cât, mai ales că răcirea se făcea cu apă din Dunăre şi probabil că apa aia se poluează dacă o iei şi o arunci în toate părţile. Şi peştii...

Val Vâlcu: Cel mai rău fac turismului în sine! Vine unul cu autocarul, trage la mal, îl duce într-o oră într-o vâjâială de genul ăsta... N-au reuşit să fie delimitate nişte astfel de trasee, până una alta, şi ăla nu înţelege nimic.

Alfred Bulai: În primul rând, în deltă ar trebui să existe zone fără acces. Cu acces interzis! Oprite pentru public. În afară de localnicii din zonă. Tocmai pentru că aşa o protejezi. Dacă se duc mii de turişti în toate cotloanele... Nicăieri nu ai voie peste tot! Nici la munte, la noi, sunt trasee unde "mă, tati, n-ai voie p'aici! Îţi asumi un risc. Cumva trebuie definite nişte culoare unde se poate merge cu barca, şi acolo cu un anumit gen de plafon, nu oricine, când are chef, vine şi bifează!"

Emisiunea completă, aici:

                         

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel