Cafeaua în perioada sarcinii. Afectează sau nu bebelușul? Rezultatele unui nou studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cafeaua în perioada sarcinii. Afectează sau nu bebelușul? Rezultatele unui nou studiu / Foto: Pexels, de lilartsy
Cafeaua în perioada sarcinii. Afectează sau nu bebelușul? Rezultatele unui nou studiu / Foto: Pexels, de lilartsy
Află în articol dacă cafea este permisă în perioada sarcinii.

Sarcina este o perioadă plină de provocări unice pentru sănătate, care pun accent pe dieta și stilul de viață sănătos. Medicii încă lucrează pentru a înțelege ce este sigur să mănânci și să bei în timpul sarcinii și ce ar putea dăuna copilului în curs de dezvoltare.

Un nou studiu sugerează că un consum moderat de cafea în timpul sarcinii probabil nu contribuie la rezultate slabe ale sarcinii, cum ar fi avorturile spontane sau nașterile premature, scrie Medical News Today. Cercetarea a analizat care este impactul cofeinei în timpul sarcinii.

VEZI ȘI: Două cești de cafea pe zi pot reduce riscul de leziuni renale cu 23% - studiu

Recomandările pentru o dietă sănătoasă de urmat în timpul sarcinii au variat de-a lungul anilor, pe măsură ce au apărut mai multe date. De exemplu, anumite substanțe nutritive, cum ar fi acidul folic, devin și mai esențiale în timpul sarcinii. Obținerea unor cantități adecvate de acid folic ajută la scăderea riscului anumitor malformații congenitale. În plus, există de obicei o nevoie mai mare de a consuma mai multe calorii în timpul sarcinii pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea fătului.

Entitățile din domeniul sănătății, cum ar fi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, recomandă, de asemenea, să nu se fumeze și să fie evitat consumul de alcool din cauza riscului pe care acestea le au pentru copilul aflat în curs de dezvoltare. Cu toate acestea, de-a lungul timpului mulți experți s-au întrebat cât de multă cofeină este sigur de consumat în timpul sarcinii, cafeaua fiind cea mai comună sursă de cofeină.

Poți bea cafea în timpul sarcinii


Autorii studiului menționat notează că etica în jurul studiilor privind consumul de cofeină în timpul sarcinii prezintă bariere distincte. Ar fi lipsit de etică pentru cercetători să împartă femeile în grupuri, să le ofere cantități variate de cofeină în timpul sarcinii și să înregistreze rezultatele.

În schimb, autorii studiului au folosit o metodă numită randomizare mendeliană pentru a analiza variațiile genetice cauzate de consumul de cofeină în timpul sarcinii. 

"Am folosit analize genetice pentru a imita un studiu de control randomizat, folosind opt variante genetice asociate cu consumul de cafea care prezic comportamentul de consum de cafea.", a explicat dr. Gunn-Helen Moen, autorul studiului.

Dr. Brian Power a remarcat, de asemenea, cât de utilă este această metodă: "Echipa de studiu a folosit o abordare genetică numită randomizare mendeliană, care utilizează diferențele genetice care apar în mod natural pentru a simula efectele unui studiu clinic, pentru a testa efectele cauzale ale cofeinei asupra rezultatelor sarcinii. Folosirea acestei analize genetice robuste în rândul unei populații mari ajută la eliminarea rezultatelor părtinitoare."

Rezultatele studiului

Cercetătorii au vrut să afle dacă consumul de cofeină cauzează rezultate slabe specifice sarcinii. Ei au examinat în mod specific relația dintre consumul de cafea în timpul sarcinii și următoarele: avort spontan, Nașterea unui copil mort, nașterea prematură și vârsta gestațională, greutatea bebelușului la naștere.

Metodele pe care le-au folosit au ajutat la separarea aportului de cofeină de alți factori de risc. Rezultatele studiului au sugerat că în cazul unei sarcini cafeaua probabil nu contribuie la avorturi spontane, la nașterea unui bebeluș mort, la vârsta gestațională mai scăzută sau la nașterea prematură.

Cu toate acestea, constatările privind greutatea copilului la naștere au sugerat că în unele cazuri consumul de cafea ar putea fi asociat cu o greutate mai mare la naștere, dar autorii notează că „amploarea efectului a fost inconsecventă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel