Este o curiozitate pentru pasionații de cafea care vor servi o cafea reinterpretată şi adaptată spaţiului în care se serveşte, adică în inima muntelui de sare, după cum spun reprezentanţii minei.
Din decembrie anul trecut, Societatea Naţională a Sării - SALROM a deschis în Salina Ocnele Mari şi o cafenea cu un specific aparte, unde se poate savura cafeaua făcută la sare, "barista" fiind mineri care au depins "arta cafelei" şi o împărtăşesc cu cei care doresc să descopere sau să redescopere gustul cafelei la ibric, arată Agerpres.
"Este o cafea turcească reinterpretată. Luând în considerare că spaţiul este inedit şi este în subteran, în salină, asta a reinterpretat şi cafeaua şi aşa cum zice şi un proverb turcesc, cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, amară ca moartea şi dulce ca dragostea. Cei mai mulţi turişti vin şi cumpără cafea la sare pentru că, aşa cum ştiţi, în casele multora nu prea se mai face cafea la ibric, iar aici o găsim în fiecare zi", povesteşte Bogdana Nechersu, organizator turism în cadrul Salinei din Ocnele Mari.
”Uleiurile din cafea trebuie să rămână intacte”
Din ibricul scufundat în sare fierbinte şi mânuit cu îndemânare de domnul Emil, artificier la o mină din Vâlcea, aroma de cafea începe să se simtă repede. Spune că e o tehnică anume care face ca toate gusturile plăcute din cafea să rămână intacte, iar timpul de preparare să fie de doar câteva minute.
"În primul rând, în această cafea trebuie să pui suflet. În al doilea rând, trebuie să respecţi câteva metode de a prepara această cafea. Lucrăm la o temperatură de 300 de grade. Ne ajută mult temperatura deoarece ne rămân în cafeaua respectivă toate gusturile plăcute pe care noi trebuie să le simţim.... Uleiurile din cafea trebuie să rămână intacte", adaugă barista, conform sursei citate.
Ce rol are sarea în cafea
Domnul Emil a precizat că a depins relativ uşor arta cafelei la sare, iar dacă ar fi să facă o comparaţie între cafeaua la ibric făcută acasă pe plită şi cea la sare, cu siguranţă ar alege-o pe cea din urmă care are o aromă mai intensă şi mai dulce.
"Unica diferenţă este dată de faptul că uleiurile respective rămân intacte fiindcă temperatura este foarte rapidă pentru fierbere şi atunci cafeaua o savurezi cu gustul ei original. Deci nu stă foarte mult la fiert... Nu am mai făcut până acum cafea la sare. Am văzut pe internet şi de acolo am învăţat. A fost un pic greu la început, până simţi gusturile, fiindcă sunt unii care doresc cu zaţ, alţii fără zaţ. De multe ori zaţul poate încurcă în momentul în care îl guşti, poate te deranjează, dar 99% dintre cei care au încercat cafeaua la sare au fost mulţumiţi de gustul cafelei şi chiar spun că are un gust foarte bun", a mai spus domnul Emil.
"Este o cafea mai aromată pentru că se zice că sarea pusă în cafea îi scoate amăreala şi se simte mai mult dulceaţa cafelei", îl completează şi Bogdana Nechersu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Știi cine e tânăra din această fotografie restaurată? A contribuit decisiv la existența României / imagine completă în articol
- Centrală pe gaze vs. centrală electrică. Vintilă (FEL România): Dintre cele două eu aș alege-o pe a treia
- Desființarea SIIJ, adoptată în ședința de Guvern. Proiectul o să fie înaintat Parlamentului
- Pensionarii vor putea să-și ia talonul de pensie și biletele de tratament online, ne spune Daniel Baciu. Ce înseamnă digitalizarea Casei de Pensii și care este stadiul recalculării pentru septembrie
- Ciolacu: Avem o veste bună pentru pensionari / Video
- Gata cu telefoanele mobile așa cum le știam! Cu ce vor fi înlocuite. Ți-ai fi închipuit că se va ajunge aici? foto în articol
- S-a descoperit, în sfârșit, cum au fost construite piramidele din Egipt
- Povestea româncei care a devenit prima avocată din Europa și prima femeie din lume cu doctorat în Drept
- Tot mai mulți tineri din România adoptă trendul "furry" și se transformă în "fursona". Sabina Rusescu: În SUA sunt oameni care se cred obiecte
- Cercetătorii chinezi se apropie de readucerea la viață a oamenilor criogenizați - după ce un creier a fost decongelat fără daune
- Acidul hialuronic, folosit în exces de femei pentru creșterea buzelor. Dr. Ioan Lascăr: Există proporții firești, umane
- Cum arată Parcul Herăstrău, cel mai mare din București. Imaginile dezastrului și lăsării de izbeliște
- Ce au făcut candidații în prima săptămână de campanie: S-au filmat cu vaca, au dat cu lopata, s-au bătut