Cadoul lui Macron pentru Papa Francisc stârnește nemulțumiri în Polonia
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 25 oct 2022, 17:27
WhatsApp
Descoperirea unei ştampile în limba poloneză pe o carte a lui Immanuel Kant, ce a fost oferită luni de preşedintele francez Emmanuel Macron papei Francisc, a provocat o avalanşă de comentarii parțial ostile în Polonia, informează AFP.  

Însă această nervozitate nu este justificată, conform unor informaţii obţinute de AFP de la librarul parizian care a vândut acea carte Preşedinţiei franceze.

Fotografiile de pe prima pagină a acelei ediţii princeps în limba franceză a volumului "Vers la paix perpetuelle" scris de filosoful prusac dezvăluie, într-adevăr, o ştampilă aplicată de "Sala de lectură academică din Liov".

Companii mass-media şi internauţi polonezi au bănuit imediat că volumul ar fi putut să fie furat de naziştii germani care au ocupat acest oraş ce a aparţinut Poloniei până la Al Doilea Război Mondial şi care aparţine în prezent Ucrainei.

Controversa a devenit virală, iar gestul preşedintelui francez a fost considerat "straniu", "stânjenitor" sau chiar "insultător" pentru Polonia, potrivit unora dintre cei mai agresivi internauţi din această ţară.

Ministerul polonez de Externe a adoptat o poziţie rezervată, limitându-se să declare că este "la curent" cu această situaţie.

AFP l-a contactat pe Patrick Hatchuel, un librar parizian specializat în cărţi vechi şi rare, al cărui nume a fost dezvăluit în contextul acestui scandal de un jurnalist elveţian, Arnaud Bedat.

Patrick Hatchuel a confirmat pentru AFP că a vândut Preşedinţiei franceze acea carte a lui Kant.

"Povestea acestui volum arată că el nu poate să provină dintr-o spoliere a naziştilor. Nu am niciun dubiu în legătură cu acest subiect şi, fiind eu însumi de confesiune iudaică, sunt sensibil la această chestiune. Volumul provine de la o bibliotecă din Liov, din care a ieşit cândva între 1850 şi 1870, probabil cu ocazia unei vânzări", a precizat el.

"A ajuns apoi în Franţa. Şi a apărut la Paris în jurul anului 1900 la un librar cu un istoric bine cunoscut, Lucien Bodin, care era un specialist în ezoterism. O etichetă imprimată atestă acest lucru. Ultima sursă de provenienţă a fost un colecţionar privat care l-a cumpărat în urmă cu o jumătate de secol. Iar fiul lui mi l-a vândut mie. Nu există nicio problemă pe marginea acestui subiect, totul este verificabil", a adăugat librarul francez.

El a precizat că i-a "făcut un preţ bun" Palatului Elysee, inferior preţului de catalog de 2.500 de euro, şi că a fost contactat de Guvernul polonez pentru a preciza provenienţa cărţii.

Potrivit unui site specializat din Liov consultat de jurnaliştii de la AFP, "Sala de lectură academică" nu făcea parte din Universitatea din Liov, ci a fost o importantă asociaţie a studenţilor şi a cercetătorilor de naţionalitate poloneză, înfiinţată în 1867 şi rămasă activă până în 1939. 

Macron i-a cerut Papei să-i sune pe Putin și Biden: ”Avem nevoie de pace”. SUA să se așeze la masa discuțiilor pentru a ”facilita procesul”

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit la Vatican de către Papa Francisc.

Întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și suveranul pontif a durat aproape o oră.  Potrivit presei franceze, discuţiile s-au axat, în principal, pe situaţia din Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut Papei Francis să-l sune pe omologul său american, Joe Biden, pe cel rus, Vladimir Putin, și pe patriarhul Moscovei Kirill.

”Avem nevoie ca Statele Unite să stea în jurul mesei pentru a facilita procesul de pace”, a spus președintele francez, amintind că Biden și Papa au o ”relație de încredere”,  a declarat Macron la finalul conversației de ieri cu Paoa, pentru publicația franceză ”Le Point”, scrie Agenzia Nova.

Liderul de la Elysee i-a dăruit şefului bisericii catolice o carte rară, ediția din 1796 a volumului Spre Pacea Perpetuă, a filosofului Immanuel Kant. La rândul său, Papa i-a oferit preşedintelui francez o medalie care reprezintă Basilica Sfântul Petru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?