Data publicării:

Cadou pentru Putin. Hackeri ucraineni ar fi atacat cibernetic o companie media de stat rusă - surse Reuters

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

O companie media de stat rusă ar fi fost atacată de hackeri ucraineni.

CITEȘTE ȘI: „Blonda lui Putin” a trimis securitatea pe capul unei jurnaliste, după ce aceasta i-a dat o întrebare. "Nu discut despre viața mea personală"! - Foto în articol

Compania media de stat rusă VGTRK, care deține și operează principalele posturi naționale de televiziune din țară, a fost vizată luni de un atac cibernetic masiv despre care o sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackeri de la Kiev l-au provocat.

Site-ul web al VGTRK, Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune a întregii Rusii, nu se încărca la începutul zilei de luni, iar canalul său de știri Rossiya-24 care rulează 24 de ore din 24 nu era disponibil online.

„503 Serviciu Indisponibil. Niciun server nu este disponibil pentru a gestiona această solicitare”, scria un mesaj de eroare atunci când reporterii Reuters au încercat să acceseze transmisia live.

„Holdingul nostru media de stat, unul dintre cele mai mari, s-a confruntat cu un atac fără precedent al unor hackeri asupra infrastructurii sale digitale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că VGTRK lucrează pentru a depăși consecințele.

Infrastructură critică

„Specialiștii lucrează pentru a afla toate circumstanțele, pentru a înțelege unde duc urmele lăsate în urmă de cei care au organizat acest atac asupra obiectului infrastructurii critice”, a mai spus Peskov.

VGTRK, care a declarat mai devreme luni că serviciul său online a fost atacat cibernetic peste noapte și ale cărui canale de știri oferă multor ruși știri despre războiul din Ucraina, nu a răspuns imediat la solicitarea Reuters de a comenta.

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat că hackeri ucraineni au fost responsabili pentru incident, care a coincis cu cea de-a 72-a aniversare a președintelui rus Vladimir Putin.

„Hackerii ucraineni l-au 'felicitat' pe Putin cu ocazia zilei sale de naștere, efectuând un atac la scară largă asupra companiei rusești de stat de televiziune și radiodifuziune”, a declarat sursa pentru Reuters, cerând să nu fie citată.

Reuters nu a putut verifica în mod independent această afirmație.

Mai multe servicii ar fi fost vizate

Publicația rusă de știri Gazeta.ru a citat o sursă anonimă afirmând că atacul cibernetic a vizat serviciile online și interne ale VGTRK, care deține și operează, de asemenea, posturi de radio și multe canale TV regionale.

„Difuzarea online și serviciile interne sunt căzute și nici internetul și telefonia nu funcționează. Va fi nevoie de mult timp pentru remediere. Am auzit că au șters totul de pe servere, inclusiv backup-urile. Ei lucrează în condiții de izolare de la șase dimineața”, a declarat sursa citată.

Vorbind la Moscova, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, nu a spus cine a fost în spatele atacului, dar a declarat reporterilor că mass-media rusești au devenit de mult timp ținte pentru ceea ce ea a numit „Occidentul colectiv” și a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost parte a „unui război hibrid”.

Moscova va ridica problema atacului cibernetic în toate forumurile internaționale, inclusiv la UNESCO, agenția ONU care promovează libertatea de exprimare, a declarat Zakharova, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel