Căderea părului: cauze, tratament și prevenire
Află în articol mai multe despre cauzele tratamentul și prevenirea căderii părului.
În ultimul deceniu, biologii au dezlegat multe dintre misterele legate de creșterea părului, dar și despre căderea lui, în special despre alopecia areata. Este perfect normal ca oamenii să piardă între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie. Cu toate acestea, căderea excesivă a părului care provoacă subțierea progresivă a părului, pete de chelie sau chiar căderea totală a părului poate fi foarte supărătoare, scrie Medical News Today.
Cauzele căderii părului
Există mai multe cauze posibile ale căderii părului. Acestea includ:
1. Factori de stres majori, cum ar fi o boală prelungită, pierderea locului de muncă sau decesul - acest tip de cădere a părului este cunoscut sub numele de efluviu telogen.
2. Unele medicamente, inclusiv antidepresive, beta-blocante, levodopa și medicamente pentru chimioterapie.
3. Boli precum tulburările tiroidiene, un dezechilibru hormonal sexual sau o deficiență alimentară de proteine, fier, zinc sau biotină, de exemplu.
4. Autoimunitate, care poate face ca părul să cadă pe anumite zone din scalp, sprâncene sau gene - aceasta este cunoscută sub denumirea de alopecie areata.
5. Coafuri strânse care tensionează foliculii de păr, cunoscută sub numele de alopecie traumatică sau de tracțiune.
6. O combinație de genetică, hormoni masculini și creșterea vârstei, cunoscută sub denumirea de pierdere a părului sau alopecie androgenetică. Aceasta poate afecta atât bărbații, cât și femeile.
Tratamente medicamentoase existente
Căderea androgenetică a părului afectează până la jumătate dintre bărbați și femei. Persoanele cu această afecțiune sunt predispuse genetic să aibă un răspuns mai puternic la androgeni (hormoni masculini) în scalp. Activarea receptorilor de androgeni din celulele papilei dermice scurtează faza de creștere (anagen) a foliculilor de păr. La persoanele susceptibile la pierderea tiparului de păr, activarea excesivă a receptorului micșorează progresiv foliculul, ceea ce are ca rezultat fire de păr mai scurte și mai subțiri.
Persoanele cu această afecțiune produc mai mult un androgen puternic numit dihidrotestosteron (DHT). De asemenea, au mai mulți receptori de androgeni în scalp și niveluri mai mari ale unei enzime numite 5 alfa-reductază, care transformă testosteronul în DHT.
Există două medicamente aprobate de Food and Drug Administration (FDA) pentru căderea părului: finasterida și minoxidilul. Finasterida acţionează prin inhibarea 5 alfa-reductazei pentru a reduce nivelul de DHT la nivelul scalpului. Cu toate acestea, eficacitatea medicamentului este neclară la femei, iar unii medici le sfătuiesc pe femeile care doresc să rămână însărcinate să nu-l ia, deoarece medicamentul poate determina un făt de sex masculin să dezvolte organe genitale ambigue. Ca alternativă, femeile cu căderea părului pot lua un medicament numit spironolactonă, care este un inhibitor mai puțin puternic al activității androgenilor decât finasterida.
Soluția de minoxidil, care se aplică direct pe scalp, dilată capilarele sanguine. Acest lucru poate promova creșterea foliculilor de păr permițând mai mult sânge, oxigen și nutrienți să ajungă la firele de păr. Minoxidilul este sigur atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Cum să minimizezi căderea părului
Căderea părului este o parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire atât la bărbați, cât și la femei. Cu toate acestea, există modalități de a proteja foliculii de păr și de a încetini căderea părului.
"De îndată ce observați că vă pierdeți părul, faceți o întâlnire cu un medic dermatolog", a sfătuit dr. Reid Maclellan, fondatorul și CEO-ul Cortina Health și profesor adjunct de chirurgie plastică la Harvard Medical School din Boston.
"Cu cât consultați mai devreme un expert, este posibil să puteți începe să îl tratați rapid și să minimizați căderea în continuare a părului", a spus el pentru MNT.
Dacă părul începe să se rărească, el a sfătuit să nu folosiți unelte fierbinți, uscătoare, uscare agresivă cu prosoape și coafuri strânse, cum ar fi cocurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News