Căderea și albirea părului, reinversate
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Ai chelie sau păr alb? În curând vei scăpa de ele. Un compus testat pe şoareci ar putea reinversa căderea şi albirea părului, precum şi unele afecţiuni ale pielii corelate cu regimuri alimentare bogate în grăsimi şi colesterol, arată un studiu.

Ai chelie sau păr alb? În curând vei scăpa de ele.  Conform unui studiu, desfăşurat de Universitatea americană Johns Hopkins și publicat în Scientific Reports, un nou compus ar putea reinversa căderea și albirea părului, pentru că oprește anumite grăsimi, numite glico-sfingolipide (GSL), care se găsesc în piele şi în alte membrane celulare.

Este vorba de grăsimi care sunt direct legate de căderea părului şi de apariția altor afecţiuni cutanate, arată cercetătorilor implicaţi în studiu.

Regimul alimentar ne lasă fără păr

De vină pentru producerea acestor grăsimi nocive ar fi, însă, regimul alimentar.

În cadrul studiului, grup de şoareci a urmat timp de 12 săptâmâni un regim alimentar occidental, bogat în grăsimi şi colesterol, în timp ce un alt grup de rozătoare a fost hrănit cu o dietă standard.

În acest prim interval, șoarecii cu regim occidental au suferit o pierdere şi o albire a firelor de păr, precum şi unele afecţiuni ale pielii, în timp ce cobaii care au primit mâncare standard, nu.

Severitatea afectării s-a văzut, însă, după 36 de săptămâni de test: dintre șoarecii cu regim alimentar occidental nesănătos, 75% au suferit probleme de cădere a firelor de păr.

După administrarea noului compus, numit D-PDMP, simptomele s-au oprit, iar în unele cazuri chiar s-au inversat.

Rezultate promițătoare

Deocamdată compusul nu a fost testat pe oameni, pentru că nu a ajuns în faza de studiu clinic. Dar rezultatele sunt promițătoare, spun cercetătorii. 

„Sperăm ca pe viitor acest tratament să ducă la o recuperare a cazurilor de alopecie şi la o întârziere a procesului de albire a părului, precum şi la o regenerare rapidă a leziunilor pielii", a declarat unul dintre autori, dr. Subroto Chatterjee, profesor de Medicină Pediatrică la Universitatea Johns Hopkins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel