Cădere de calciu: cum recunoști criza și ce trebuie să faci
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Căderea de calciu se caracterizează prin apariția unor crampe musculare și spasme precum încleștarea gurii ori ochiul care se zbate. Amețeala este pusă în mod greșit pe seama căderii de calciu. 

Căderea de calciu are loc în momentul în care concentrația ionilor liberi de calciu din sânge scade sub limita normala, de 4,0 mg/dl. Cauzele care duc la scăderea nivelului de calciu pot fi: scăderea magneziului și creșterea fosforului din sânge, pancreatita, insuficiența renală cronică, deficitul de vitamina D, unele medicamente citostatice si anticonvulsive, lipsa unui consum de alimente care să conțină cantitățile necesare de calciu.

Cum recunoști căderea de calciu

În cazul unei așa-numite căderi de calciu, pacientul poate resimți pe moment: spasme musculare, pierderi de memorie, tremor, întunecarea vederii, senzație de sufocare sau chiar leșin, furnicături în membre, insomnie, irascibilitate și halucinații. Pe termen mai lung, simptomele ce pot da de bănuit sunt: căderea părului, asprirea pielii, fragilitatea unghiilor, lipsa poftei de mâncare ori candidoze frecvente, potrivit antena3.ro.

Cum se tratează căderea de calciu

Dacă, într-adevăr, este vorba de o carență de calciu, trebuie văzute cauzele care duc la această problemă, ce pot fi multiple: începând cu lipsa vitaminei D și până la pierderile acestuia din organism. Tratamentul trebuie să vizeze cauza căderii de calciu. Este posibil să fie nevoie de soluții perfuzabile, hidroelectrolitice sau de reechilibrare, care pot fi salvatoare. Lipsa de mișcare, abuzul de diuretice și anticoncepționale luate perioade îndelungate, diabetul, anemia și dereglările netratate ale tiroidei duc și ele la apariția „căderilor de calciu".

În cazurile în care ați mai suferit episoade de hipocalcemie, iar problema este deja diagnosticată și simptomele sunt clare (cârcei și contracturi musculare), e important să nu vă panicați în momentul în care începeți să vă simțiți rău. Luați o tabletă efervescentă de calciu, apoi încercați să vă odihniți și să vă hidratați corespunzător. 

Pentru a evita „căderile de calciu", trebuie să aveți o alimentație sănătoasă, bazată cât mai mult pe fructe și legume crude, dar care să cuprindă și produse bogate în calciu și vitamina D, cum ar fi: fasolea albă, gălbenușul, broccoli, lapte de soia, spanac, somon, migdale sau produse lactate degresate. Apoi, nu faceți exces de carne, pâine, cafea, alcool și lapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel