Data actualizării:
Data publicării:

Cadariu, despre finanțarea și performanța medicală din România: O conversie a acestor instituții ar fi benefică pentru toată lumea

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cadariu, despre finanțarea și performanța medicală din România: O conversie a acestor instituții ar fi benefică pentru toată lumea
Cadariu, despre finanțarea și performanța medicală din România: O conversie a acestor instituții ar fi benefică pentru toată lumea
Patriciu Achimaș-Cadariu, medic român, specializat în obstetrică-ginecologie, fost ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș, a vorbit despre finanțarea și performanța medicală din România.

"Din păcate, cred că exclusiv locurile în care sunt oameni dedicați izbândesc în public. În privat s-au făcut investiții importante și cred ar fi mare păcat ca pacienții să nu beneficieze de pe urma lor. Eu aș evalua, și cred că asta e greșeala, hai să evoluăm performanța medicală și să finanțăm acolo unde există performanță medicală. Altminteri ne trezim cu aceste spitale și nu vreau să denigrez din nou, dar atunci se întâmplă "minunățiile" pe care le trăim cam o dată pe lună.

De ce este acesta rezultatul? Pentru că de fapt facem protecție socială, care sigur, se întoarce uneori în campaniile electorale, ținând în funcție tot felul de spitale și spitălașe pentru ca X și Y în administrația locală să aibă stadionul său, spitalul său și altele și cred că aici greșim destul de mult. Menținem un număr infernal de mare de unități administrativ-teritoriale, care nici măcar nu se pot auto-susține, și pe cale de consecință, toate aceste instituții care nu sunt de fapt spitale.

N-aș spune că trebuie să le desființăm, fiindcă aici cred că miniștrii din trecut au greșit în formulare, nu în esență. Cred că o conversie a acestor instituții ar fi în schimb benefică pentru toată lumea. În primul rând n-am mai finanța aiureli sau tratamente repetitive, adică ratat în primul moment să făcută revizia la un alt spital dintr-un centru mare, dar putem să facem un triaj eficient. În al doilea rând putem face recuperare-reabilitare, fiindcă în loc să ții pacientul internat într-o secție, care într-adevăr produce sănătate, cred că e mai bine să-l ții câteva zile și apoi într-o astfel de unitate care face reabilitare-recuperare. Și nu în ultimul rând paliație, fiindcă e nevoie de paliație și cred că asta cel mai bine se face aproape de familie.

Cred că ar exista soluții, fără o creștere foarte mare a finanțării, să obținem rezultate infinit mai bune. În plus cred că dacă am dezvolta spitale în centrele unde studenții, viitori absolvenți, își doresc să rămână, cu siguranță rezultatele ar fi altele", a spus Patriciu Achimaș-Cadariu, la Dezbateri în Sănătate.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel