Cacao, mai scumpă decât cuprul! Cât a ajuns să coste o tonă de boabe
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Cacao a ajuns să coste mai mult decât cuprul!

Prețul pudrei de cacao a urcat la niveluri record, depășind prețul cuprului! Tendința de creștere a cotațiilor la cacao s-a menținut inclusiv la începutul acestei săptămâni, când prețul unei tone de boabe de cacao a depășit pentru prima dată în istorie pragul de 9.000 de dolari. 

Potrivit Bloomberg, luni, tendința de creștere a prețurilor la cacao a persistat, iar prețul unei tone de boabe de cacao a depășit pentru prima dată pragul de 9.000 de dolari, marcând un nou record în istorie. Această evoluție survine în contextul în care îngrijorările cu privire la un posibil deficit de aprovizionare se intensifică pe piață, iar producătorii de ciocolată sunt hotărâți să își asigure materia primă necesară pentru producție. 

Prețurile futures au înregistrat o creștere de aproape 50% doar în luna martie, aproape dublându-se față de nivelul înregistrat la începutul anului. În sesiunea de tranzacționare de luni de la Bursa de la New York, cotațiile futures la cacao au înregistrat o creștere de 2,8%, ajungând la nivelul de 9.188 de dolari. Interesant este că prețurile continuă să urce, chiar și în contextul în care un indicator tehnic este situat de mai multe luni în zona "overbought".

Recoltele slabe cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile și pagubele provocate de dăunători culturilor din Vestul Africii, principalul furnizor mondial de boabe de cacao, împreună cu absența semnalelor pozitive din alte regiuni, au plasat industria într-o situație dificilă.

Astfel, prețul unei tone de cacao se îndreaptă către pragul de 10.000 de dolari, un nivel care părea ireal acum câteva luni. „Ciocolata ar putea să fie chiar şi mai scumpă în perioada Sărbătorilor de Paşte din 2025, dacă bolile care afectează arborii de cacao şi evoluţiile meteo nefavorabile vor prelungi deficitul în contextul unor preţuri ridicate la zahăr”, susţine Diana Gomes, analist la Bloomberg Intelligence.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel