CABINETE de STOMATOLOGIE, redeschise. Dentist, reguli pentru a fi în siguranță în clinici
Finalul stării de urgență nu este atât de departe, iar cabinetele stomatologice trebuie să-și reia activitatea cât mai devreme.
Pentru a înțelege cum ar trebui să arate reîntoarcerea la lucru a dentiștilor, am vorbit cu medicul stomatolog Ciprian Meriuță, din Roman.
Lucrurile au fost și sunt complicate
„Cu toții așteptăm momentul să redeschidem cabinetele. O parte dintre cabinete au fost deschise pe baza unor avize date de DSP-urile județene, doar că trebuie să respectăm o serie de recomandări venite din partea Colegiului Național al Medicilor Dentiști", a spus dr. Meriuță.
„Pacienții ar trebuit să respecte recomandările Colegiului despre ce înseamnă urgențe de stomatologice, pentru că ieri am avut două cazuri de pacienți care au venit cu proteze mobile rupte și cu coroane decimentate și au dorit tratamente în sensul acesta, dar nu se pot efectua astfel de operații cât este stare de urgență. Medicii au o serie de recomandări în ceea ce înseamnă protecția transmiterii virusului. Protecțiile sunt cele de echipare a medicilor și a pacienților. Există combinezoanele acelea despre care toată lumea discută, care trebuie să existe în dotarea clinicii. Este nevoie de măștile de protecție FFP2 sau FFP3, plus că trebuie să facem nebulizarea spațiilor în care pacientul a intrat. După ce pleacă acesta, trebuie nebulizat spațiul pentru 2-4 ore, așa că putem să vedem zilnic foarte puțini, cam 3 pacienți pe zi", a explicat stomatologul despre situația din prezent în exclusivitate pentru DC News.
Cum ar trebui să fie redeschiderea cabinetelor
„Eu cred că măsurile ar trebui păstrate în continuare, adică echipamentele de protecție. Dar nebulizarea nu va mai fi atât de utilizată în cabinete, sunt multe discuții în contradictoriu. Sunt lămpi cu UV care își fac treaba foarte bine... Însă, echipamentele trebuie menținute", a mai spus dr. Meriuță.
Întrebat despre obligativitatea purtării măștilor de la 15 mai, medicul a răspuns: „Noi vom fi un domeniu aparte din punctul acesta de vedere. Nu vom putea lucra în gura pacientului cu masca pe față. Va trebui noi să ne protejăm în așa fel încât să nu transmitem mai departe o eventuală infecție a pacientului. Aici contează măsura pe care doctorul o ia să nu se infecteze și mai apoi să-i infecteze pe ceilalți pacienți".
Redeschiderea, o ușurare pentru pacienți
„Este o veste foarte bună, fiindcă programările se fac undeva dinaintea Sărbătorilor Pascale. La noi la clinică, un medic vede 3 pacienți pe zi, adică în total 6 programări pe zi. Noi primim doar urgențe acum, iar oamenii trebuie să aștepte cu durerea o săptămână. De aceea este foarte bine, când ne vom putea desfășura activitatea, pacienții se vor relaxa fiindcă vor găsi un cabinet disponibil mai repede", a mai explicat stomatologul pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News