CABI, anunț îngrijorător: Comerțul agricol mondial amenințat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
O specie de omidă originară din cele două Americi, care a ajuns recent în Africa, devorează culturile de porumb din Ghana și până în Africa de Sud, riscând să prezinte un risc major pentru comerțul agricol mondial, arată un studiu publicat luni de Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiință (CABI), informează AFP, citat de Agerpres .

Potrivit cercetătorilor de la CABI, omida Spodoptera frugiperda "ar putea să se extindă în următorii ani în Asia tropicală și Mediterana, devenind o amenințare majoră pentru comerțul agricol mondial".

Ajunsă în Africa, prin intermediul zborurilor comerciale directe cu America de Nord și Sud, această specie de omidă are o preferință pentru porumb, dar poate devora peste 100 de specii de plante diferite, precum orez, sorg, trestie de zahăr, varză, soia, bumbac, tomate și cartof, arată studiul CABI.

"Va fi necesară o acțiune urgentă, pentru a evita pierderile devastatoare pentru culturi și mijloacele de subzistență ale agricultorilor", a subliniat doctorul Matthew Cock.

Citește și: FAO, avertisment pentru țările din Europa și Africa de Nord: O nouă boală...

Țările afectate de această epidemie se pot confrunta cu o interdicție pentru exportul de produse agricole, pentru că Spodoptera frugiperda este inclusă pe lista organismelor de carantină. 

Prezența Spodoptera frugiperda a fost confirmată în Zambia, Africa de Sud, Malawi, Mozambic și Zimbabwe. Vineri, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) a anunțat că o reuniune de urgență va avea loc la Harare, Zimbabwe, în perioada 14-16 februarie, pentru punerea la punct a unui răspuns coordonat.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel