CAB anulează o condamnare de 8 ani primită de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, acuzat de o mită de 1 milion euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
CAB anulează o condamnare de 8 ani primită de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, acuzat de o mită de 1 milion euro
CAB anulează o condamnare de 8 ani primită de fostul primar din Jilava, Adrian Mladin, acuzat de o mită de 1 milion euro
Curtea de Apel Bucureşti a dispus marţi achitarea fostului primar din comuna Jilava Adrian Mladin, fiind anulată o condamnare de 8 ani închisoare primită de fostul edil la instanţa de fond, într-un dosar în care era acuzat de DNA că a primit peste 1 milion de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i da contracte din bani publici.

Iniţial, în martie 2019, Tribunalul Bucureşti îl condamnase pe Adrian Mladin la 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii, însă, la judecarea apelului, CAB a desfiinţat sentinţa primei instanţe şi l-a achitat definitiv pe fostul primar pe motiv că 'fapta nu este prevăzută de legea penală'.

De asemenea, CAB a anulat decizia Tribunalului Bucureşti privind confiscarea de la fostul primar a sumei de 3.525.342 lei (echivalent sumei de 750.642 euro), fiind ridicat sechestrul pus de procurori pe mai multe terenuri şi imobile. În acelaşi dosar, CAB a anulat pedeapsa de 4 ani închisoare primită de omul de afaceri Marian Constantin, acesta fiind achitat pentru dare de mită şi spălarea banilor, dar a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Trimis în judecată în mai multe dosare

Şi în acest caz a fost anulată decizia Tribunalului privind confiscarea sumei de 750.642 euro. Adrian Mladin a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale, având la activ o condamnare definitivă de 5 ani şi 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiţionat în anul 2018. De asemenea, Mladin a fost denunţător în mai multe dosare instrumentate de DNA, printre care şi cel în care a fost implicat fostul ministru de Interne Cristian David.

Potrivit DNA, în luna aprilie 2010, Adrian Mladin, primar al comunei Jilava la acea vreme, s-a înţeles cu Marian Constantin şi cu o altă persoană ca aceştia din urmă să înfiinţeze o firmă în scopul de a obţine contracte publice de la administraţia locală. La scurt timp de la înfiinţarea societăţii al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost iniţiată o licitaţie publică în vederea încheierii unui acord cadru denumit 'Lucrări de construcţii civile - reparaţii şi reabilitare construcţii existente şi execuţie construcţii noi' cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

Ce prevedea acordul-cadru

Acordul-cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câştigătoare pentru 18 obiective de investiţii de interes local la nivelul comunei Jilava. Cum societatea nou-înfiinţată nu putea să îndeplinească criteriile de selecţie stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord-cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme.

În urma licitaţiei organizate a fost declarată câştigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Marian Constantin. Ulterior, în baza acordului-cadru, în perioada 2010 - 2011, între comuna Jilava prin primarul Adrian Mladin şi asocierea de firme reprezentată de Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente în valoare de 3.271.607 lei, 2.593.258 lei, 1.454.654 lei şi 1.087.914 lei.

VEZI ȘI CSM: Judecătoarea care a eliberat violatorul unei minore pentru că ”nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă”, suspendată 6 luni

În luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfăşurat şi procedura de achiziţie publică, prin modalitatea cerere de ofertă pentru încheierea unui acord-cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro. La licitaţie a participat doar firma lui Marian Constantin, societate ce a fost declarată câştigătoare, deşi nu îndeplinea niciuna din cerinţele minime de calificare prevăzute în documentaţia de atribuire. Ulterior, în baza acordului-cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava şi firma lui Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente. Toate activităţile privind semnarea documentaţiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziţie publică, încheierea celor două acorduri-cadru, încheierea şi executarea celor opt contracte subsecvente, cât şi aprobarea şi achitarea sumelor aferente acestora către firma lui Marian Constantin s-au făcut de către Adrian Mladin, în temeiul atribuţiilor şi prerogativelor funcţiei de primar al comunei Jilava.

Ce acuză procurorii

În schimb, spun procurorii, Mladin a primit mită în bani şi în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853 lei, după cum urmează: * 1.347.610 lei reprezentând sume de bani ridicate în numerar, în perioada 30 noiembrie 2010 - 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societăţii câştigătoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispoziţia lui Adrian Mladin (corespunzătoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri);

* 385.500 lei reprezentând sumele de bani ridicate de la ghişeul băncii în numerar de către Marian Constantin şi date ulterior direct lui Adrian Mladin, în perioada 26 noiembrie 2010 - 9 decembrie 2011; * 29.409 lei reprezentând plăţile efectuate de Adrian Mladin prin POS din conturile societăţii câştigătoare a contractelor; * 3.303.333 lei reprezentând bunurile de lux achiziţionate în perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de către firma lui Marian Constantin, bunuri destinate construirii, amenajării şi utilării imobilului lui Mladin situat în comuna Jilava.

Unde s-a dus cea mai mare parte a presupusei mite, conform DNA

Conform DNA, cea mai mare parte a sumelor primite de către Adrian Mladin drept mită (cu excepţia plăţilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajării şi utilării unei vile pe care fostul primar o are în comuna Jilava.

După edificarea, amenajarea şi utilarea imobilului, Adrian Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că vândut vila mamei sale, cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o sumă de bani, contractul fiind fictiv şi încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele fostului primar, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel