”Ca-n orice domeniu, America este cea care dă tonul”. Nancu, FNGCIMM: Chiriile au crescut, în așteptarea stagnării prețurilor în imobiliare
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Chiriile au crescut în timp ce persoanele care ar fi vrut o locuință nouă au decis să mai aștepte o perioadă. 

”Ca-n orice domeniu, America este cea care dă tonul. Pentru prima dată, am văzut o creștere la maximum a chiriilor în SUA. Piața de vânzări-cumpărări stagnează în imobiliare. În plus, având și această inflație, care nu este doar în România, este mondială, este clar că cetățenii sau firmele optează pentru soluții pe termen scurt. O chirie o poți lua pe termen scurt, așteptând să stagneze prețurile. De aceea, au crescut și chiriile în acest moment” a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul emisiunii DCNews de astăzi. 

De altfel, Dumitru Nancu a explicat, anterior, în cadrul aceleiași emisiuni, că, în România, s-a revenit la situația dinainte de pandemie. Astfel, dacă-n 2021, în primele două luni, s-a epuizat bugetul din programul ”Noua Casă”, acum, acesta a fost acordat în proporție de 45%, cererile fiind scăzute. La acest procent, a contribuit și blocarea Capitalei. Dacă anul trecut, București și Ilfov erau primele în topul dosarelor acordate pentru achiziții imobiliare, astăzi Iași este orașul de pe primul loc. PUZ-urile de sector au fost suspendate de către primarul general Nicușor Dan, blocând construcțiile încă de anul trecut. Pe de altă parte, anul trecut a fost momentul în care românii au ajuns la concluzia că au nevoie de mai mult spațiu și chiar case în loc de blocuri, pentru mai multă libertate de mișcare, dar și pentru că, pentru mulți, viața în pandemie a însemnat munca de acasă sau școala de acasă. 

Noua Casă mai are suficiente fonduri

”Avem programul ”Noua Casă”. 300.000 de români au beneficiat de programul ”Noua Casă”. În 2022, românii nu au mai avut același apetit ca anul trecut, când în două luni s-a epuizat bugetul. Anul acesta, avem același buget, 1,5 miliarde, dar, după două luni, avem 45% din buget epuizat, sunt deja patru mii de credite. A mers ca înainte de perioada de criză. Anul trecut, când am avut școala de acasă, munca de acasă, oamenii s-au orientat spre spații mai mari, ceea ce a dus la creșterea cererii. În acest an, numărul cererilor au fost la jumătatea cererilor de anul trecut, în momentul în care a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de implementare, Hotărârea de Guvern a programului, numărul 60.” a spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), în cadrul emisiunii DCNews. 

Întrebat de către jurnalistul Val Vâlcu dacă nu e o consecință a faptului că în București nu se mai construiește - primarul General, Nicușor Dan, suspendând PUZ-urile - Dumitru Nancu a venit cu date care ar putea confirma această teorie: ”În 2021, Bucureștiul și Ilfovul au fost pe primul loc, anul acesta Iașiul este pe primul loc. Normal că are impact. Ne aflăm în a treia lună în care epuizăm jumătate din plafon.”

În același timp, directorul general FNGCIMM a vorbit și despre ROBOR și IRCC. Citește aici

Despre FNGCIMMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii FNGCIMMM SAIFNN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă.

De la prima garanție aprobată pe 31 mai 2002 și până în prezent,FNGCIMMM a acordat peste 443.000 de garanții în valoare de 98.021 mill lei care au susținut finanțări de 147.467 mill lei, ultimii trei ani de activitate marcând o creștere istorică a volumului de activitate, în special datorită Programului Guvernamental IMMM Invest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel