Data publicării:
C.P. Tăriceanu, după 10 ani de la Aderarea România la UE: Îmi este greu să evoc pe scurt...
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, mărturisește , cu ocazia împlinirii a 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, că a fost unul dintre cele emoționante momente ale mandatului său de prim-ministru al României, precizând, totodată, că "îi este greu să evoce pe scurt toate avantajele" oferite țării nostre de aderarea la UE.
Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, a scris, sâmbătă, pe Facebook, că momentul din urmă cu 10 ani, când a semnat, în numele României, Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, a rămas pentru el "unul dintre momentele cele mai emoționante ale mandatului de Prim Ministru, de care își aduce aminte cu cea mai mare plăcere".
Victor Ponta, la 10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE: Acest statut...
"Am avut atunci un imens sentiment de satisfacție pentru că eu vedeam de mult timp acest pas ca reprezentând încheierea unui ciclu istoric extrem de dificil, care debutase odată cu închiderea României în spatele Cortinei de Fier", a continuat președintele Senatului.
Acesta susține că cele două momente cruciale pentru România, aderarea la UE și alăturarea la NATO "a facut ca vocatia istorica a poporului nostru de parte a istoriei si civilizatiei europene sa capete o forma noua, care va fixa pentru Romania un drum al progresului si al dezvoltarii in sec. al XXI – lea".
Avantajele României, după aderarea la UE
Semnarea Tratatului de Aderare a României la UE a reprezentat un moment special și pentru "familia politică a liberalilor români", mai spune Tăriceanu, întrucât a fost cel de încununare a unei munci politice începute imediat după revoluția din decembrie 1989.
Îmi este greu să evoc pe scurt toate avantajele oferite României de aderarea la UE. Am atras capitaluri imense și investiții, salariile au crescut, la fel nivelul de viață al cetățenilor. În acești 10 ani România s-a schimbat enorm. Avem o economie de piață funcțională. Cu ajutorul partenerilor europeni am perfecționat mecanismele democrației și ale statului de drept la un nivel neatins în trecut de țara noastră. Avem acum toate perspectivele pentru o dezvoltare durabilă, pentru ca în urmatorii 10 ani să asistăm la o creștere substanțial a nivelului de trai al cetățenilor români", mai spune Tăriceanu, considerând însă că România "ar putea sa joace un rol mai activ in cadrul UE, să formuleze initiațive referitoare la spațiul geografic care ne înconjoară".
Iohannis: Intrarea în Schengen și adoptarea monedei unice, procese de integrare în UE nefinalizate
Tariceanu își încheie mesajul, felicitând și Bulgaria și poporul bulgar pentru realizările lor din acești 10 ani, exprimându-și speranța ca celel două țări vecine "care impart legaturi istorice si care au deopotriva acces la oportunitatile economice oferite de Dunare sa gaseasca calea de a coopera tot mai strans, in interiorul UE, ca vecini si ca parteneri".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News