Bursele în străinătate pentru masterat, doctorat şi de cercetare, acordate doar prin concurs
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 09 ian 2023, 16:44
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național.

Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare de proiect, care va pune în aplicare articolul din Legea actuală a Educației Naționale, referitor la acordarea de astfel de burse. Prin același proiect, e abrogată o hotărâre veche de peste 25 de ani în legătură cu acordarea de burse în străinătate.

Potrivit notei de fundamentare pentru noul proiect de HG, aflat de vineri în consultare publică, hotărârea urmărește să susțină o creștere a mobilității internaționale. Nota precizează: “În absența consacrării normative a aspirațiilor României (…) de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare.” 

Proiectul de HG prevede, la art. 1, că “Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, acordă anual, în condiţiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”. Bursele sunt acoperite din fondul valutar al ministerului și din donații. Potrivit art. 2, numărul lunilor de bursă acordate, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se stabilesc anual prin ordin al ministrului Educației, în domeniile de interes ale României, care sunt aprobate tot printr-un ordin de ministru.

Bursele se acordă pe baza unui concurs național organizat de ME prin Agenția de Credite și Burse de Studii, în baza unui regulament și a unor condiții aprobate, din nou, prin ordin de ministru, conform art. 3 din proiectul de HG.

Cheltuielile acoperite sunt precizate la Art. 4:

“Bursierii români care efectuează stagiile prevăzute la art. 1 alin. (1), beneficiază de:

a) o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;

b) transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;

c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.”

Cuantumul burselor, mai precizează proiectul, nu poate fi mai mic de 1.000 de euro pe lună și se stabilește anual, pe țări, prin ordin al ministrului educației.

Agenția de Credite și Burse de Studii are obligația de a elabora regulamentul de organizare a concursului național în termen de maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri de guvern.

Proiectul de HG precizează că, în momentul intrării în vigoare, se aborgă HG 697/1996  privind acordarea de burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în străinătate. Acea HG, aprobată de guvernul Văcăroiu, prevedea burse de până la 1.000 de dolari SUA/lună și menționa, între altele: “În cazul în care o parte din suma destinată acoperirii acestor cheltuieli este suportată de către persoane fizice sau juridice din ţara sau din străinătate, Ministerul Învăţământului va suporta numai diferenţa de cheltuieli neacoperita, în limita cuantumurilor stabilite potrivit prevederilor prezentei hotărâri”.

Aceeași HG veche prevedea și obligația bursierilor ca, la absolvirea studiilor, să revină în România și să presteze o activitate corespunzător calificării obținute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?