Data actualizării:
Data publicării:

Bursa din China a înregistrat o revenire semnificativă pe fondul discuțiilor reluate despre sprijinul oficial al statului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Acțiunile chineze, afectate puternic de criză, au înregistrat cea mai mare creștere într-o singură zi din ultimii doi ani, marți, iar yuanul a înregistrat o creștere în urma unei serii de semnale care indică determinarea autorităților de a sprijini piețele în scădere.

Indicele Shanghai Composite (.SSEC) a crescut cu 3,2%, înregistrând cea mai mare creștere zilnică din martie 2022. Volumul de tranzacționare a fost cel mai mare din mai anul trecut. Indicele blue-chip CSI 300 (.CSI300) a înregistrat o creștere de 3,5%, cea mai mare creștere într-o zi, din noiembrie 2022, iar indicele pentru companiile mici (.CSI1000I) a înregistrat cea mai mare creștere din 2008.

Revenirea a avut loc după ce principalele indice ale țării au scăzut la minime ale ultimilor cinci ani în sesiunile recente, din cauza îngrijorărilor privind economia șubredă și lipsa unor măsuri puternice de stimulare a politicii, asemenea celor implementate în timpul crizelor anterioare.

Mai mult, majoritatea creșterii a avut loc atunci când investitorii s-au întors din pauza de la prânz, după ce au luat la cunoștință o serie de titluri utile. Bloomberg News a raportat că președintele Xi Jinping va discuta despre piața de acțiuni în declin cu reglementatorii financiari. De asemenea, reglementatorii au anunțat restricții suplimentare privind vânzarea, iar investitorii de stat au declarat că își extind planurile de cumpărare de acțiuni.

„(Este) încă departe de a fi convingător, dar încetezi să te panichezi atunci când cei responsabili de politici încep să se panicheze”, a declarat Nick Ferres, directorul executiv al Vantage Point Asset Management din Singapore, care a fost un cumpărător recent. Cumpărările nete ale străinilor de 12,6 miliarde de yuani (1,75 miliarde de dolari) au reprezentat cel mai mare avânt pe o singură zi din acest an.

La Hong Kong, Hang Seng (.HSI) a crescut cu 4%, înregistrând cea mai mare creștere în șase luni, iar acțiunile neglijate au condus, cu indicele tech Hang Seng (.HSTECH) în creștere cu 6,8%, în cea mai mare creștere în peste un an.

Giganții online Alibaba (9988.HK) și JD.com (9618.HK) au fost printre cei mai buni performeri, cu creșteri de peste 7,5%. Dezvoltatorul Longfor (0960.HK) a crescut cu 10%, la fel și divizia de servicii imobiliare a Country Garden (6098.HK).

Pe piața internă, acțiunile din sectorul sănătății (.CSIHCSI) au crescut cu 8%, cele din inteligența artificială (.CSI930713) cu 7,4%, iar cele din domeniul energiei noi (.CSI399808) cu 6,3%.

Chiar și acțiunile de mici dimensiuni, care scăzuseră anterior abrupt, au crescut cu 7%. „Știrea că președintele Xi discută cu reglementatorii financiari despre piața de acțiuni... este și un alt semnal că și președintele însuși ia această problemă în serios”, a spus Khoon Goh, șeful cercetării Asia la ANZ.

Bloomberg a menționat despre Comisia de Reglementare a Piețelor de Capital din China că nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la raportul său, care spunea că reglementatorul intenționa să informeze liderii de top despre starea piețelor încă de marți.

Yuanul, care a fost susținut de orientările băncii centrale, a înregistrat, de asemenea, o creștere, revenind de la minimul de trei săptămâni, de luni, la 7,1865 dolari.

Acțiunile companiilor chineze listate la bursa americană, precum Alibaba, JD.com și PDD Holdings (PDD.O), au crescut între 4,4% și 5,6% în tranzacționarea premergătoare deschiderii bursei marți, în timp ce fondul iShares China Large-Cap ETF (FXI.P) a înregistrat o creștere de aproape 4%.

Cu toate acestea, unii analiști au spus că ceea ce pare să susțină redresarea pieței este cumpărarea de către investitorii susținuți de stat, numiți "echipa națională", nu o inversare bruscă a sentimentului investitorilor, cu puține semne că factorii de decizie vor acționa în curând pentru a aborda problemele economice structurale, cum ar fi cererea slabă și presiunile deflaționiste.

Fondul de stat Central Huijin Investment a declarat marți că a extins domeniul fondurilor pe care le cumpără și va crește în continuare achizițiile, considerat un sprijin amplu, chiar dacă pe termen scurt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel