Burduja anunță măsuri pentru... case goale, nu pentru oameni. Elena Cristian (DC Business): E ca și când faci analiza de inflație pe un produs care nu există în magazine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Ministrul Sebastian Burduja anunță măsuri pentru... case goale, nu pentru oameni.

Da, ați auzit bine. Ministrul Sebastian Burduja vine în ajutorul caselor goale, nu al oamenilor. Mai exact, vrea să facă noua schemă de plafonare-compensare raportându-se la casele fără oameni. Pare un banc, dar este realitate.

Pentru energie electrică sunt peste cinci milioane de gospodării care plătesc lunar o factură de 35 de lei, „o factură absolut rezonabilă”, a spus ministrul Energiei. Doar că... nu există niciun român care să trăiască într-o casă, oricât ar fi de mică, și să plătească atât de puțin. Chiar și o persoană singură, cu strictul necesar, plătește mai mult.

 

 

Elena Cristian: „Este ca și când faci analiza de inflație pe un produs care nu există în magazine și nu s-a scumpit pentru că nu există”

 

Elena Cristian, analist DC Business, a avut o reacție privind acest subiect. A explicat că acolo unde există un om care consumă, care trăiește, care deține măcar un televizor, o mașină de spălat, un bec, un frigider nu are cum să plătească doar 35 de lei. Dar... ministrul se gândește să ia măsuri pentru casele goale.

2. Elena Cris... (elena-cristian-republica-moldova_72955600.jpg)

„Burduja este rupt de realitate. 35 de lei este o sumă care se plătește, probabil, acolo unde nu locuiește nimeni, unde casele sunt închise, unde nu există niciun consumator. Prin urmare, nu poți să faci o analiză pe baza unor puncte de consum goale. Acolo unde există cineva care consumă, care trăiește, care deține măcar un televizor, o mașină de spălat, un bec, un frigider nu are cum să plătească doar 35 de lei. Să vă dau un exemplu: Mama locuiește singură, are strictul necesar și plătește între 85 și 100 de lei. Nu poți să faci analiza pentru viitoare schemă de compensare-plafonare pe baza unor case goale, unor case fără consumatori. Este ca și cum te-ai raporta la ceva ce nu există. Este ca și când faci analiza de inflație pe un produs care nu există în magazine și nu s-a scumpit pentru că nu există”, a zis Elena Cristian pentru DC News.

„Orice specialist poate să facă un calcul estimativ pe consumul unui frigider, mașină de spălat, televizor, bec, unei surse de încălzire - și niciodată chiar și la prețul plafonat la energie electrică - nu are cum să dea un consum lunar de 35 de lei cât spune ministrul Burduja”, a mai zis analistul DC Business.

Calculul acesta de 35 de lei este făcut pentru case goale, pentru case în care nu locuiește nimeni, unde se plătește un fel de taxă lunară de racordare, nu pentru casele în care locuiesc oameni, unde se trăiește, unde se consumă energie electrică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel