Bunele maniere. Piersicile se consumă cu furculița și cuțitul. Când poți mușca din fruct
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Știai că piersicile trebuie mâncate cu furculița și cuțitul? Iată când îți este permis să muști direct din fruct.

Cafeaua, ceaiul, cacaua cu lapte se beau din ceaşcă, fără să lăsăm linguriţă înăuntru. Ea se pune pe farfurioară, dacă rămâne pe masă, dacă nu pe şerveţel. Degetul mic nu se ţine ridicat când ducem ceaşca la gură, potrivit bucataria-romaneasca.ro.

Când bem cafea turcească sau la filtru, ridicăm farfurioara cu mâna stângă, în timp ce ducem ceaşca la buze cu mâna dreaptă. Nu se bea niciodată cafea dintr-o ceaşcă fără farfurioară (nici la serviciu). Spre deosebire de cafea, ceaiul şi cacaua se beau lăsând farfurioara pe masă.

Mărul se taie în patru sau în opt, feliile se curăţă de coajă şi sâmburi cu cuţitul şi se mănâncă cu furculiţa. Portocala se taie cu cuţitul şi se desface în formă de stea. Feliile se desfac şi ele în stea şi se mănâncă cu mâna. Grepfrutul se taie transversal şi se mănâncă o jumătate, de obicei presărată cu zahăr. Cu o linguriţă specială de desert, având marginea ascuţită, se scoate doar pulpa fructului, deoarece partea albă este amară. 

Fragii şi căpşunele se mănâncă fie cu mâna, dacă au codiţă, fie cu lingura, dacă nu au, mai ales când sunt servite cu frişcă. Prunele şi caisele le desfacem în două cu mâna, scoatem sâmburele, după care mâncăm fiecare jumătate, tot cu mâna. Strugurii, vişinele şi cireşele se mănâncă întotdeauna cu mâna. Strugurii se mănâncă până la ultimul bob. Sâmburii cireşelor sau vişinelor se pun în palma făcută căuş şi apoi în farfurie.

Vezi și: Bunele maniere, la masă. Sandvişurile se taie cu cuţitul şi se consumă cu furculiţa. Nu zdrobi cartofii în farfurie!

Piersicile se ţin cu mâna stânga pentru a le tăia în două. Separăm sâmburele de fruct şi-l curăţam de coajă. Se mănâncă fructul cu cuţitul şi furculiţa. Se pot pune pe masă mici recipiente pentru sâmburi, aşa cum facem şi pentru cojile de alune. Când sunt fără coajă, alunele se pun în recipiente mici, în faţa fiecărui musafir. Când sunt cu coajă, se aduc şi vase pentru coji

Portocalele, mandarinele, clementinele: le tăiem coaja în formă de stea, scoatem fructul şi-l separăm în felii pe care le mâncăm cu mâna. Bananele se curăţă cu cuţitul şi se mănâncă cu mâna sau, dacă sunt prea moi, cu cuţitul şi furculiţa. Pepenii şi ananasul sunt serviţi în felii şi se mănâncă doar cu furculiţa, dar dacă ananasul este foarte dur se justifică folosirea cuţitului. Kiwi se taie în două, se ţine o jumătate în mâna stângă şi se mănâncă miezul cu linguriţa.

Muşcăm cu poftă din fructe numai când suntem în livadă. Dacă toţi mănâncă fructele simplu, fără a le curăţa de coajă, fără tacâm, nu vom proceda altfel pentru a ne arăta distincţia. Gazda trebuie să aducă fructele bine spălate, deci nu se cuvine să le ştergem cu propriul nostru şerveţel.

Vezi și: Bunele maniere. Când nu trebuie să spui "Poftă bună"! Greșeala pe care mulți o fac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel