Data publicării:
Bulgarii vor să facă Micul Schengen împreună cu românii. Vecinii de la sud vor să „desființeze“ granițele cu România
Cetățenii din Bulgaria sunt în favoarea creării unui Mic Schengen împreună cu România.
Chiar dacă bulgarii aveau oarecare îndoieli cu privire șansele țării lor de a intra în Schengen, votul negativ dat de Austria și Olanda a produs mare supărare la Sofia. Președintele Rumen Radev spune că securizarea frontierelor externe ale UE este imposibilă fără admiterea Bulgariei în spațiul Schengen, în timp ce oamenii de rând sunt de părere că Bulgaria este privită ca o țară de mâna a doua.
Acum, din moment ce accesul Bulgariei la Schengen a fost blocat, poate că ar trebui acordată mai multă atenție statelor din jur, de ce nu ar fi creată o uniune balcanică cu țările din Peninsula Balcanică sau poate o alianță împotriva ‘’prostiei Europei’’ între Bulgaria, România și Turcia, comentează bulgarii pe net.
Ziarul Fakti a lansat chiar un sondaj inedit. La întrebarea dacă ar trebui desființată granița dintre Bulgaria și România, după refuzul intrării în Schengen, 67% dintre respondeți sunt de acord cu o asemenea măsură, 22% o resping, 4% nu se pot decide, iar 8% dintre bulgari susțin că nu le pasă.
„Să desființăm podul, cât timp ne vor mai ține ocupați cu gogoașa Schengen“ sau „ipocriții europeni ne consideră o țară de mâna a doua“, sunt doar câteva din comentariile celor care au participat la acest sondaj.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Teoretic, votul împotrivă al Olandei a venit ca urmare a faptului că România și Bulgaria sunt la pachet, ori Olanda era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei, scrie Puterea.
România în Schengen. Este posibilă decuplarea de Bulgaria. Nicolae Ciucă: Mergem mai departe, căutăm soluţii
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat care sunt următorii paşi în vederea aderării României la spaţiul Schengen, după ce Austria a refuzat să voteze pentru în Consiliul JAI.
"Prin MAE, a fost chemat ambasadorul nostru la Viena pentru consultări. În atare condiţii, nivelul relaţiilor diplomatice va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri de la Viena.
În continuare, cum am discutat cu preşedintele României, dar şi cu preşedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la Schengen, pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români şi pentru partenerii noştri europeni.
În acest moment, se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă a Consiliului Europei, pentru a identifica soluţiile imediate. Se discută şi cu partea suedeză, pentru că urmează să preia preşedinţia de la Cehia. Se discută oportunitatea repunerii pe agenda Consiliului a deciziei pentru aderare", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar putea cere un nou Consiliu JAI extraordinar, premierul a spus că "în acest moment se discută la nivelul MAE cu instituţiile europene care ar putea fi soluţiile care să ducă la o decizie favorabilă. Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condiţiile în care Austria îşi menţine decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României, nu cred că este oportun!" (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News